Bauwin Decor у Брасини запошљава нове раднике

Општина Мали Зворник подржава запошљавање нових радника у погону Bauwin Decor, уз сугестију да се постигне компромис послодавца и запослених о организованом превозу, што су и најчешће данас исказане примедбе заинтересованих за посао у тој фирми. Стартна плата је 30.000 динара, а предвиђене су стимулације за најпродуктивније раднике који могу касније зарадити и до 50.000 динара.

Турски произвођач столарије „Yavuz” у фабрици „Bauwin Decor” у Брасини уводи другу смену, од 16.00 до 24.00 и планира покретање новог производног погона.
Због потребе проширења производних капацитета, али и упошљавања нових радника, на разговор за посао, организован у уторак, 25. септембра, у сарадњи ове фирме са Општином Мали Зворник и Националном службом за запошљавање (НЗС), одазвало се 33 незапослених. „Bauwin Decor”  представљали су заступник огранка Океш Атмака (Ökkeş Atmaca) и Амир Халиловић.

Председник општине Зоран Јевтић, у присуству заменика председника Милоша Радојчића и начелнице Општинске управе Маризеле Андрић, обратио се присутним кандидатима, међу којима су производни радници разних профила и дипломирани економисти, констатујући да су се околности у држави промениле, постоји тржишна утакмица и механизми којим је спречена самовоља послодаваца, али и манипулација средствима социјалне помоћи и тежња мањег броја запослених да злоупотребе боловање. Радници морају имати уредне пријаве, утврђене стартне и минималне зараде, колективне уговоре који штите запослене.

Кључни проблем који је истакнут током разговора радника са послодавцима је исплата путних трошкова или организован превоз радника у будућности, нарочито са увођењем друге смене. „Ми морамо да испоштујемо сваког приватног предузетника, обезбеђењем предуслова за рад. Ускоро ће бити много више производних погона. Општина Мали Зворник је већ уложила значајна средства за превоз ученика, пензионера и инвалидних лица, а приватни послодавац мора проценити да ли му је у интересу да се определи за организован превоз запослених. Отворено говорим, као председник грађана општине Мали Зворник, тржишна утакмица ће извршити селекцију најспособнијих радника, који ће бити на цени и, ако су незадовољни условима рада и висином зараде, промениће послодавца”, нагласио је Јевтић.

Заступник огранка „Bauwin Decor” Океш Атмака (Ökkeş Atmaca) информисао је кандидате за посао да су од марта до данас обучили и упослили 20 радника. Неки су, потом, отишли у иностранство, поједини су дали отказ, а тренутна плата је 30.000 динара, сатница 150 динара, што је стартна основа. Након првог пробног месеца, сви продуктивнији радници су боље плаћени. „Већина радника је била из Брасине и околине, а неколико особа је долазило својим превозом из Сакара. Радимо од понедељка до суботе, од 7.00 до 16.00. Девет сати смо у фирми, а пауза за доручак је 30 минута. Ефективно радно време је осам и по сати, а суботом, зависи од обима посла, често радимо до 15.00. Планирано је да друга смена ради од 16.00 до 23.00 или до поноћи”. Будући да су аутобуске линије покривене до 22.00, сада је пословодство фирме спремно да размотри могућности организовања превоза запослених.

Став радника Зорана Стевановића је да са примањима од 30.000 динара, када плате себи путне трошкове и топли оброк, радницима остаје око 18.000, што им не гарантује минимум егзистенције. „Вредан сам, хоћу да радим. Не потцењујем никога, али желим да будем плаћен за свој рад. Није ми битно да имам посао, ако не могу да преживим од тих примања и обезбедим неку већу основицу за потрошачку корпу и малу лагодност коју сви прижељкујемо. Плаћам обавезе према држави, струју и комуналије, легализовао сам кућу, имам троје деце, уплатио сам им књиге за школу, али са овим износом то не могу”, рекао је Стевановић.

У Малом Зворнику, након отварања погона „YGS Textile”, производиће различите врсте текстила за израду финалних производа, по чему би за сада би била јединствена у Србији. Према Јевтићевим речима, само онај ко не жели да ради неће имати обезбеђен посао. На простору и у адаптираним халама некадашњег Дрвно индустријског предузећа „Ново Гучево” у Доњем Насељу, фабрика турске фирме „Maydenim Tekstil” би у првој фази запослила око 300 радника, а планирано је да до 2020. године ангажује 500 радника. Ради се о реномираној компанији која има заокружен процес производње, од сировине до финалних производа, која у Турској запошљава више од 770 радника и чији је годишњи извоз око 70 милиона долара.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић обишао је недавно са представницима руководства турске компаније, која од 2018. године у Брасини производи PVC столарију, простор индустријске зоне у Доњем Насељу, ради разгледања и одабира локације на којој би компанија могла да сагради пословни објекат, неопходан за проширење производње у Малом Зворнику.

Том приликом речено му је да је фирма коју је компанија основала почетком текуће године у Брасини и у њој, уз подршку општине, запослила 16 радника, у првих пола године рада остварила више од планираног нивоа производње и пословања, те да се у складу с тим указала потреба за увођењем друге смене и повећањем броја запослених, али и проширењем производних капацитета.

Према информацијама које је Јевтић тада добио од руководства ове компаније, у погону у Брасини постоји потреба за запослењем нових од 10 до 15 радника, који би могли да буду ангажовани и обучени до краја 2018. године.

Општина Мали Зворник 14. децембра 2017. године званично је уступила халу бившег погона „Кончара” у Брасини компанији „Bauwin decor”, која је до марта 2018. године покренула производњу PVC столарије. Реч је о компанији основаној 2015. године у Београду, као део међународне групације „Yavuz International Company”. Уговор о закупу, прошле године, потписали су председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић и директор фирме Јасмин Куртановић. Отварање и проширење погона за производњу столарије у Брасини Општина Мали Зворник подржава преко програма субвенција за запошљавање, са по 200.000 динара по запосленом.

Извори: Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Архива: Мали Зворник инфо

Брасина: Наставак запошљавања у производном погону турске компаније „Yavuz”

Share