Прело уз песму и стихове у Библиотеци ,,17. септембар“

Прело уз песму и стихове у Библиотеци ,,17. септембар“

Преље се надигравале и натпевавале

У Омладинској сали Библиотеке „17. септембар“ одржано је „Друго малозворничко прело“, под називом ,,Прело уз песму и стихове’’. На овој културној манифестацији, 16. марта, присуствовало је око 200 учесника и гостију из Подриња, са обе дринске обале.

Организатор прела је ,,Библиотека 17. септембар“, у сарадњи са Удружењем жена ,,Незаборав“ из Малог Зворника. 

,,Током марта наша Библиотека организује традиционалне културне манифестације као што је изложба народне радиности, под називом ,,Да сачувамо од заборава“, која је у току и трајаће до 25. марта. Следећа културна манифестација је Малозворничко прело, које се одржава по други пут и на коме су учеснице жене из Подриња, Азбуковице, Рађевине и Зворника у Републици Српској, са којима имамо изузетну сарадњу. Жене су донеле своје ручне радове, затим су штрикале, хеклале, плеле, ткале. Поред жена, учествовали су и мушкарци са својим причама, јуначким песмама и загонеткама“, рекла нам је Славојка Спасеновић, директорица Библиотеке „17. септембар“.

Она је посебно истакла Станију Стојановић из Удружења жена ,,Незаборав“, која уз ручне радове пише и песме. Проглашена је за најуспешнију жену вечери.

Организатори су похвалили све жене које су напреле своја вретена, прогласивши их победницама и наградивши их књигама.

Драгица Вућетић, председница Удружења жена ,,Незаборав“ из Малог Зворника, истиче да је циљ ове манифестације да се сачувају обичаји и традиција нашег народа.

,,Наше Удружење недавно је прославило јубилеј, 10 година постојања. Дужност ми је и задовољство да похвалим Библиотеку ,,17. септембар“ и директорицу Славојку, која нам уступа изложбене просторије за наше активности. Ми подржавамо овакве манифестације широм Подриња, Азбуковице и Рађевине и радо одлазимо у госте. Вечерас су са нама Удружење жена ,,Мина Караџић“ из Лознице, ,,Рађевска нит“ из Крупња, ,,Вила“ из Љубовије, ,,Калина“ из Клубаца, ,,Креативна визија“ Лозница, Удружење ,,Уникатно ручно ткање“ из Лознице које се бави чувањем старих заната. Овде су и представнице ,,Уније жена СНС“ из Малог Зворника и Љубовије. Све оне су са женама из нашег удружења припремиле разне ђаконије, које су служене гостима“, рекла нам је Вучетић.

Посебну пажњу присутних на прелу привукла је Весна Грујић, која је све време ткала на покретном разбоју.

Учеснике и госте на прелу поздравио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, похваливши ову манифестацију и обећавши помоћ локалне самоуправе у даљим активностима на културном плану у Малом Зворнику.

Друго малозворничко прело улепшао је оркестар Драгана Лазића, из Удружења слепих и слабовидих лица Мали Зворник. Играма су присутне одушевили подмладак и ветерани из Фолклорне секције Библиотеке ,,17. септембар“.

Видео запис: РТВ Ас Шабац

Фото галерија: Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић / Драго Гајић

Новинар: Драго Гајић 

Уредник: Далибор Крстић

Архива: Прело 2016. године – Мали Зворник Инфо

Баштиници традиције: Прело у Малом Зворнику

Share