Изложба ,,Свједоци свевремена“ академске сликарке Леониле Марић у Малом Зворнику

У омладинској сали Библиотеке ,,17. септембар“, прошлог петка, 19. фебруара постављена је изложба портрета ,,Свједоци свевремена“ академске сликарке мр Леониле Марић. Њен колега Јован Радуловић изложио је три слике као гостујући ликовни уметник.

,,Када се на једном месту саберу саплемници и истомишљеници онда је то сусрет, али ако су то сабрање сатворили подвижници и Божји угодници онда је то догађај и то не било какав, један такав приредила нам је Леонила Марић исликавајући или боље речено сликопишући галерију ликова Божјих угодника, светитеља, владика, монаха…

Оживети фактографију пожутелих фотографија и минулих времена, помало је сизифовски посао, а Леонила је у томе више него успела, и тако је портретисане учинила нашим савременицима…

Упутно би било настајање ових слика упоредити са рађањем пролећа, где магле још притишћу даљи и увале, док из њих усправно и сигурно израњају и исијавају цветови живописних боја и заносног мириса“, наведено је у пригодној беседи коју је на Божић, у Београду, написао сликар и графички дизајнер, Новак Демоњић Озренски.

Леонила Марић, рођена је 1968. године у Бањалуци. Дипломирала је на Академији уметности у свом родном граду, смер сликарство, у класи професора Ратка Лалића, 2002. године. Магистрирала је на АУ БЛ, смер цртеж, у класи професора Владете Живковића 2006. године.

Од 2006. године је члан УЛУРС, а од 2009. члан УЛУБиХ.

Међу аутентичним сликама, изложеним у Малом Зворнику, истичу се портрети Његове светости Патријарха српског Павла и Светог владике Николаја Велимировића.

Изложбу можете посетити до 3. марта, сваког радног дана, у омладинској сали Библиотеке ,,17. септембар“, у термину од 08.00 до 19.00 часова.

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Библиотека ,,17. септембар“

Share