Представљен пројекат Учимо од природе – мобилни едукативни центар

Промовишући женско предузетништво, Удружење жена „Незаборав” учествовало је, традиционално, 12. јуна, током XI гурманијаде и скобаљијаде, продајном изложбом чајева, напитака, препарата од лековитог биља, рукотворина из домаће радиности, ручно рађених сапуна са додатком пустоване вуне…

У понуди су били чајеви и бројни напици, гастрономски специјалитети, а у сарадњи са Драгицом Јанковић, која је Бахов практичар, на изложбено-продајном штанду могли сте погледати оно што нам нуди природа на дар, тинктуре од биља из Подгорине, намирисане жубором потока, дивље и дивне, обасјане Сунцем и умивене росом. Знатижељни и љубопитљиви посетиоци искористили су пригоду да нешто корисно науче.

У првој етапи, на манифестацији „Гурманијада” спроведен је јавни позив за пријаву волонтера на пројекту „Учимо од природе – мобилни едукативни центар”. Присутни су били и представници медија: РТВ „Подриње”, РТВ „Лотел”, „Лозничке новости”, „Лозница инфо” и „Мали Зворник инфо”.

Тим поводом, Драгица Вучетић, председница Скупштине Удружења жена „Незаборав” информисала је заинтересоване учеснике „Гурманијаде” да је сарадница наше гастросекције Драгица Јанковић пренела посетиоцима манифестације искуства добре праксе и стечено знање свог удружења „Креативна Подгорина”, током радионице „Фитотерапија и психотерапија” .

„Уз нас су били и наши вишегодишњи пријатељи из Зворника, Туристичких организација и удружења Лознице и Љубовије. Следи организација две дводневне едукативне радионице и прикупљања материјала на терену. Циљ пројекта „Учимо од природе – Мобилни едукативни центар” је обучити учеснице да, након едукације, уз помоћ инструктора – практичара, а наредних година и самостално, припремају природне, једноставне за употребу и нешкодљиве биљне капи. Главна основа препарата од цвета биљке је тинктура (екстракт алкохола) док се цветне есенције праве у води (водени раствор).

Формирањем мобилног едукативног центра у природи створићемо место сусрета и окупљања истомишљеника са развијеном свешћу о фитотерапији, изради тинктура и цветних есенција, о значају очувања природе, традиције и свести о друштвеној одговорности сваког појединца.

Кроз овај мобилни едукативни центар, у периоду од 1. јуна до 30. септембра, ћемо организовати акције прикупљања узорака, видео материјала, фотографија и чланака о лековитом биљу, предавања и обука за припреме тинктура и цветних есенција, размене искустава о традиционалној рецептури припремања хране, знања о свему што природа општине Мали Зворник и суседних општине несебично дарује.

Предстоје нам едукативне радионице и продајне изложбе на манифестацијама у Малом Зворнику, Подрињу, Азбуковици и Подгорини.

Лековито, зачинско и ароматично биље се у земљи све више користи, а све је траженије и у свету. Многи управо у овој производњи виде могућност за запослење и зараду. Узгајање лековитог биља је грана која доживљава процват, а подухват је понудити готов производ након едукације. Најуспешнијим полазницима пружају се могућности и шансе за самозапошљавање, чиме умањујемо миграторне процесе, сиромаштво и девастацију села”, истакла је Вучетићка.

Драгица Јанковић, терапеуткиња биљкама, сарадница на пројекту истакла је да су удружења „Креативна Подгорина” и „Незаборав” успешно реализовали једну од радионица „Фитотерапија и психотерапија” током Гурманијаде у Малом Зворнику, 12. јуна.

„Велика љубав према природи и лековитом биљу спојила ме са Драгицом Вучетић, једном од идејних стваралаца више пројеката везаних за лековито биље. Стазе које заједно пролазимо у потрази за ретким биљкама, дале су резултате: Више од 20 различитих препарата, заједно смо направиле. Радионица је корак напред – учимо и друге како да препознају биљке у природи, наберу правилно и направе препарат за себе и своју породицу. Ово је била прва од три заједничке радионице. У фокусу је била биљка Руса и како је употребити. Следећа радионица ће бити на планини Рожањ, 27. јуна, уочи Видовдана, у оквиру манифестације „Соколски дани”, која се по први пут одржава на планини Рожањ као професионални изазов за Туристичку организацију „Подгорина”. Агенда манифестације је у припреми. У плану је такмичење у спремању јела са лековитим биљем. Видимо се на ливади! Сви заинтересовани, за упознавање лековитог биља, могу се пријавити и добити више информација на број 0695237120. Радионица је бесплатна.”

Фото: Удружење жена Незаборав – Мали Зворник / Креативна Подгорина / Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share