Гурманијада у Малом Зворнику: Оаза разноврсних укуса и доброг расположења

Манифестација која промовише гастрономију, спортски риболов и туристичке потенцијала овог дела Подриња, XI Скобаљијада и гурманијада, пружила је у суботу, 12. јуна, нову прилику најмаштовитијим учесницима да тестирају своје кулинарске вештине у Малом Зворнику. Победницима су уручени: котао за кување, пехар, медаље и дипломе.

Успешност припремљених јела оценио је стручни жири, Бошко Здјеларевић – представник Удружења „Етно Бакрач” Звездара – Београд, Драган и Мирослав Брадоњић, из Удружења „Котлић-Осечина”, чланови „Витешког реда аматерских кувара” из Бачке Тополе у Војводини.

Такмичење 15 екипа љубитеља гастрономије одржано је од 10.00 до 14.00 часова, у кувању рибље чорбе, чорбастог (војничког) пасуља и гулаша на ловачки начин, који је ове године због богатства укуса знатно отежао одлуку искусном трочланом жирију и захтевао је додатно време за дегустацију.

Најукуснији ловачки гулаш спремили су чланови екипе број (13), „Подгорка” из Осечине, другопласирани је тим број (17), „Незаборав” из Доње Трешњице, а треће место заузела је екипа број (20), „Гулашијада” из Пријевора (околина Чачка).

Прво место у кувању рибље чорбе заузела је дружина „Дрински вајати Мишић” из Доње Борине, под такмичарским бројем (2). Другопласирана је екипа број (21) – „Дринска штука” из Лознице, док је треће место припало екипи број (9) – „Сидро” из Зворника.

Најуспешнији у припреми чорбастог или војничког пасуља били су чланови екипе број (7), трофејни тим протеклих Гурманијада, „Котлић фром Комирић” из Комирића у општини Осечина. Друго место заузео је Чича Глиша из Брасине, под бројем (19), а трећепласирани су „Курајбери” из Лознице, под такмичарским бројем (1).

После петогодишње паузе, на „Гурманијади” се такмичио и Глигорије Пуртић из Брасине, познати Чича Глиша, који редовно привлачи пажњу свих посетилаца манифестација у Малом Зворнику својим здравицама, стиховима и храном припремљеном на традиционални начин.

Учешће на Гурманијади  је бесплатно. Организатор обезбеђује дрва за котлић, а материјал за кување доносе учесници овог екипног такмичења. Свака дружина званично броји три члана.

Фото: Мали Зворник инфо
Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Победници Гурманијаде 2021.

Гурманијада 2021.

 

Share