Подземни град Александра Карађорђевића: Тајне „Камене девојке”

Непуну деценију од почетна електрификације простора, 2014. године, по много чему мистериозни подухват градитељства, сачуван до XXI века ван домашаја ока староседелаца и спознаје о његовом постојању, Подземни град Карађорђевића ближи се реализацији треће фазе реконструкције.

Интересовање за овај тајни град не јењава и у овом тренутку Туристичка организација општине Мали Зворник има улогу значајног репрезента локалне заједнице коју представља пред све већим групама посетилаца.

Гости Малог Зворника већ по изласку имају жељу да поново допутују у Подземни град када се оконча наредна фаза реконструкције. У петак смо медијски пропратили посету групе туриста из Земуна и Новог Београда која борави у Бањи Ковиљачи.

У блиској будућности предстоји адаптација војног магацина, пољске болнице и канцеларије командира, док су у следећој, трећој, фази радова предвиђени уређење винског подрума са рестораном и адаптација дела простора у капелу за богослужења са олтаром и иконостасима, посвећена Светом Андреју Првозваном, заштитнику династије Карађорђевић.

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику, који се налази у стени и простире на површини од око 3000 метара квадратних, са око 75 просторија и 1,5 километара ходника, грађен је по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и Владе и тајно краљево командно место у случају рата.

Овај лавиринт под земљом пун је одаја ископаних у камену за боравак око 5.000 људи. Градња је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године. Посао је прекинут, а до тада је урађено око две трећине склоништа.

Осам деценија касније, у првој фази реконструкције и опремања објекта уређене су неке од главних просторија комплекса – сала за седнице Владе, административна канцеларија, краљев апартман, први ходник и сувенирница.

 

Фото: Мали Зворник инфо

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / РТС / Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share