Општина Мали Зворник интензивно ради на обнови локалне путне инфраструктуре

Уз радове на уређењу 1,8 km државног пута пута у центру Малог Зворника, недалеко од граничног прелаза Нови мост до бензинске пумпе ,,НИС Петрол“, ове јесени у општини Мали Зворник пуном паром се ради и на обнови локалне путне инфраструктуре у скоро свим месним заједницама.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић најавио је да ће у асфалтирање локалних путева и улица и санацију оштећења на путевима, које ће, уколико временске прилике дозволе, бити обављено у наредна два месеца, општина уложити више од 16 милиона динара.

У оквиру редовних радова на уређењу путева и улица биће поправљено и асфалтирано око 5 km локалних путева, бетонирано 2,3 km и извршена санација 1,5 km деоница са оштећењима од ударних рупа.

Обнова локалне путне инфраструктуре у општини Мали Зворник настављена је протеклог викенда, асфалтирањем деоница у Доњој  Борини. Новим слојем асфалтира се око 800 метара путева и прилаза у неколико засеока. Након радова у овој месној заједници, машине се селе у Радаљ, где ће бити асфалтирано 1100 m путева.    

До сада, уређење некатегорисаних путева обављено је у Радаљу и Сакару, у насељима Јездимировићи, Пантелићи и Тешићи, у укупној дужини од око 2,5 км. У питању су деонице више пута оштећене услед јаких киша и поплава, па је њиховом адаптацијом уједно извршена превенција и смањен ризик од плављења овог подручја у будућности. Уређење атарских путева обављено је уз финансијску подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Наведени путеви знатно су проширени, насути и утврђени ломљеним каменом и другим грађевинским материјалом. Сеоски пут у Јездимировићима у Радаљу уређен је у дужини од 1595,62 метара, док је дужина обновљене деонице у Сакару 827,58 метара. Вредност обављених радова је око 6,5 милиона динара. Већи део овог износа, тачније 70,05 %, обезбедила је Општина Мали Зворник, док је преостала средства, од 29,05 %, обезбедило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Према Јевтићевим речима, у овиру ових активности недавно су уређене и бетониране стазе између гробних места на главном  градском гробљу у Малом Зворнику, у површини од 752 m2.

Он је саопштио да у наредном периоду предстоји и бетонирање 2,3 km локалних путева и прилаза, које ће општина реализовати у сарадњи са месним заједницама и власницима парцела. Укључујући израду пратеће техничке документације, планирано бетонирање коштаће око 3.100.000,00 динара.

„Припремне активности за бетонажу предвиђених деоница су у току. Извршена је набавка неопходног грађевинског материјала и обављено потписивање уговора са председницима месних заједница и власницима парцела, који ће бетонажу вршити самостално“, објаснио је Јевтић и додао да се врши испорука грађевинског материјала по месним заједницама.

Фото галерије: Општинска управа општине Мали Зворник / Приватна архива

Новинари сарадници: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

Share