Празник за риболовце и гастрономе: ,,Скобаљијада и гурманијада“ у Малом Зворнику

Шеста ,,Скобаљијада и Гурманијада” у Малом Зворнику одржана 10. јуна

Мирко Кнежевић из Лазаревца, победник је шесте малозворничке „Скобаљијаде“. За улов од 2.090 грама награђен је риболовачким штапом дужине шест метара, победничким пехаром, медаљом и рибиловачким качкетом, док је иза себе оставио другопласираног Живојила Јовановића са уловом од 1.350 грама. Треће место припало је Милошу Виријевићу из Косовске Митровице, који је имао улов од 1.300 грама. Организатори манифестације и спонзори, општина Мали Зворник, Клуб спортских риболоваца „Дринско језеро“ и Туристичка агенција „Абеона“, наградили су и најмлађег учесника Владимира Јевтића (7) у категорији кадета, као и Суаду Опачић из Лознице, једину такмичарку од укупно стотину учесника на риболовачкој стази.

Победници „Гурманијаде“ у категорији припреме рибље чорбе су чланови екипе „Засавица“ из Сремске Митровице, док је друго место припало екипи „Опуштено код Боже“ из Панчева, а треће екипи „Котлић фром Комирић“ из Осечине. Најбољи чорбаст пасуљ скувао је тим „Пријатељ и прија“ из Доње Трешњице код Малог Зворника, друго место освојио је тим „Засавица“ из Сремске Митровице, а трећепласирана екипа је „Благо чиче“ из Осечине. Међу кулинарима најбољи гулаш припремљен на ловачки начин спремиле су „Мајсторице“ из Малог Зворника, друго место освојила је екипа „Пријевор“ из околине Чачка, а треће екипа „Хеба“ из Лознице.

За Скобаљијаду, такмичење у излову рибе на пловак на реци Дрини, пријављено је 100 учесника, а шесторица њих су били у категорији кадета. За Гурманијаду је пријављено 27 екипа. Кулинарски жири чинили су ,,витезови кулинарства“ Драган Митић, Бата Суботички и Вукашин Марић, а предводио их је Бошко Здјеларевић, председник Удружења “Етно Бакрач“.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, отворивши VI “Скобаљијаду и гурманијаду”, обратио се гостима, суграђанима и свим пријатељима општине Мали Зворник, у жељи да се овогодишње омасовљење од 100 такмичара у риболову и 50 учесника у припреми кулинарских специјалитета понавља и у наредном периоду, а да такмичари остваре најбољи жељени пласман и улов.

Уз садржајну пратећу понуду, културно уметнички програм Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“, млађег и средњег узраста, Ветерана фолклора Малог Зворника и солисткиња музичке секције, изложбу рукотворина и домаће хране (25 излагача), као и представљање туристичких организација из региона, уручене су и награде учесницима такмичења у цртању и сликању за децу до 11 година. Победница такмичења ,,Сликамо срцем“ је Андреа Терзић. Другопласирана је Лана Ловрен, а Јана Зељић освојила је треће место. Награђене су дипломом и медаљом. За све учеснике, али и најмлађу публику обезбеђени су бесплатни сладоледи, акробате на штулама и вожња туристичким возићем. Возић је бесплатно превозио путнике од 11.00 часова трасом: подземни град ,,Камена девојка’’ – шеталиште поред Дрине – вртић ,,Црвенкапа’’. Станица је била код платформе за такмичење ,,Сликамо срцем“. Учесници су носили сав материјал за цртање/сликање, осим листова, које је обезбедио организатор, уз пријаву. Тема је везана за Мали Зворник или манифестације у Малом Зворнику.

,,Скобаљијада и гурманијада“ је манифестација коју организује општина Мали Зворник, док промоцију и део послова организације такмичења и културно уметничког програма обавља туристичка агенција ,,Абеона” – Мали Зворник, у оквиру које послује Туристички инфо центар Мали Зворник (ТИМЗ) у сарадњи са КСР ”Дринско језеро” Мали Зворник, ЛУ ,,Црни врх” Мали Зворник, библиотеком ,,17. септембар” Мали Зворник, удружењем жена ,,Незаборав” Мали Зворник и ЈКП ,,Дрина” Мали Зворник.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинари: Слободан Пајић / Далибор Крстић

Share