Саопштење за јавност: Нодуларни дерматитис се не преноси на људе

После Бугарске и Македоније, и у Србији је код говеда забележена болест квргаве коже (нодуларни дерматитис) и Министарство пољопривреде апелује на власнике говеда који примете неке од симптома да јаве свом ветеринару.
Уобичајени симптоми код говеда су чворићи који се после неколико дана претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница, наводи се у саопштењу Министарства.
Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и мршави.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине подсећа да се тај вирус не преноси на људе, као и да је надокнада реалне штете за прве регистроване случајеве већ почела, наведено је у саопштењу.
Влада Србије је формирала Оперативни штаб за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање „нодуларног дерматитиса“, болести квргаве коже говеда, а надлежне институције су потпуно спремне да одговоре том новонасталом изазову.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине прогласило је територије општина Бујановац и Босилеград зараженим подручијима, а територију Пчињског управног округа угроженим подручјем од заразне болести нодуларни дерматитис.
Будући да је регистрован мали број случајева оболелих говеда и да је под пуном ветеринарском и санитарном контролом, Влада Србије апелује на грађане да не подлежу непровереним информацијама, већ да за сваку недоумицу контактирају надлежне институције.

Gallery with ID 42 doesn't exist.
Share