Наставак радова на истраживању и уређењу археолошког локалитета Орловине

У Малом Зворнику током маја настављено је истраживање и уређење археолошког локалитета „Орловине”.

Радови обухватају извођење археолошких истраживања, конзервацију и презентацију на остацима средњовековне цркве на локалитету.

Вредност наведених активности износи 6.816.186,50 динара са ПДВ-ом, а средства за реализацију обезбедила је локална самоуправа из буџета.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, локална самоуправа у Малом Зворнику у протекле четири године омогућила је наставак истраживања на локалитету, започетих 2013. године.

„Имајући у виду значај археолошког налазишта Орловине, финансирали смо и израду техничког пројекта конзервације налазишта, који представља основ за заштиту пронађених материјалних остатака и уређење локалитета у туристичке сврхе”, рекао је Јевтић.

Он је навео да је у догледно време планирано и формирање музејске збирке, како би пронађени предмети били адекватно смештени, заштићени и представљени јавности.

У оквиру музејске збирке биће изложени предмети пронађени на локалитету, као и други артефакти, који сведоче о богатом културно-историјском наслеђу општине.

Предстоји и уређење прилаза локалитету за посетиоце, изградња неопходне путне и друге инфраструктуре, уређење пешачких стаза, са местима за одмор, као и прилаза видиковцима, са којих се пружа величанствен поглед на Зворничко језеро и околину.

Заслуге за откривање локалитета „Орловине припадају историчару и великом заљубљенику у историју Малог Зворника професору историје Дејану Павићу, који је, на жалост, пре неколико година преминуо, а на чију иницијативу су пре осам година почела поменута археолошка истраживања.

Захвалност на истраживачком раду и упорности да нам омогући увид у раздобље историје, које је, прекривено слојевима земље, вековима стајало неоткривено, општина Мали Зворник дугује и професору Дејану Радичевићу, доценту Филозофског факултета у Београду, који је заједно са професором Павићем, али и након његове смрти, предано радио на откривању Орловина.

Према тврдњама стручњака, „Орловине су после Царичиног града други значајан археолошки локалитет у Србији, који сведочи о животу на овом простору у време владавине византијског цара Јустинијана.

На Орловинама су пронађени остаци утврђења из рановизантијског периода, тачније из VI века нове ере, као и остаци цркве већих димензија типа базилике и различитих ситних предмета из тог доба.

Интересантно је да су у оквиру истраживања на истом локалитету пронађени и остаци грађевина и други материјални остаци из раног средњег века.

Породица професора Дејана Павића  наставила је историографска истраживања. НВО Удружење грађана за проучавање прошлости и народне традиције на подручју општине Мали Зворник” успешно је, почетком 2017. године, окончала пројекат финансиран из буџета Општине Мали Зворник. Професор историје Слободанка Павић предводи удружење грађана којем је основни циљ проучавање историје и чување народне традиције општине Мали Зворник. У парку, код аутобуске станице, постављена огласна табла презентује ток истраживања на локалитету Орловине као и друга историјска истраживања, a заинтересованим посетиоцима били су доступни и штампани флајери. Недуго потом, 2019. године, пројекат „Историјски часопис општине Мали Зворник” успешно је завршен и одштампан у неколико стотина примерака.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Насловна фотографија и фото архива, 2014. године: Милица Д. Павић / Александар Ацо Катановић / Далибор Крстић

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Архива: Мали Зворник инфо

Локалитет Орловине у Малом Зворнику: Велико византијско и српско преднемањићко насеље

Share