Повежи се и ти: Буди добровољни давалац крви

У среду, 22. фебруара прикупљено је 36 нових јединица крви, у периоду када су дефицитарне негативне крвне групе.

Бележимо одличан одзив средњошколске омладине. Крв су први пут дале две младе наде добровољног давалаштва, а ниједан од пријављених суграђана није одбијен. Четири припаднице женског пола укључиле су се у прву овогодишњу акцију ДДК.

Кампање добровољног давалаштва крви, у Малом Зворнику, сада већ пуну деценију организују се у кафеу „Cool”.

Циљ традиционалне Зимске кампање Института за трансфузију крви и Црвеног крста Србије је да се обезбеде довољне залихе у периоду године када се очекује смањење резерви, али и подизање свести о значају донирања крви.

„Зимски период  спада у периоде када смо  уобичајено мање посвећени одзиву на акције добровољног давања крви, што драстично утиче на резерве крви која је потребна сваког дана. Зато је важно у временима празника и одмора да се залихе крви одржавају јер невоље које захтевају трансфузију не бирају.

Неке интервенције се могу одложити, али се не може одложити живот. Неким  људима живот зависи од нас и од тога да ли смо као здрави појединци спремни да помогнемо. Трансфузија крви не постоји без давалаца крви а савремена медицина не постоји без трансфузије”.

(Кампања Црвеног крста Србије)

„Захваљујући нашој евиденцији, Институт има формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у акције. Пунолетни средњошколци нас највише обрадују током пролећне акције, када први пут у животу дају крв, мада је са појавом онлајн наставе у време епидемије забележен слабији одзив. Референтни Институт за трансфузију крви сада организује пет акција ДДК годишње, па је и данашњи број добровољних давалаца испунио планове. Чињеница је и да наши грађани радо дају крв у најближем суседном Зворнику, али и у Лозници. Сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому у Лозници, уобичајено четвртком, од 10.00 до 16.00 часова”, истиче секретар Црвеног крста Драган Николић, чија је организација, уз пуну подршку локалне самоуправе у Малом Зворнику, суорганизатор добровољног давалаштва крви.

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потеницијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако немају утицај: пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично.

Ако желите да дате крв, а претходно сте били болесни или под терапијом, мораћете ипак да сачекате мало до одласка у центар за трансфузију. Време привремене забране зависи од болести. Тако од проласка прехладе до трансфузије треба да прође седам дана, а чак пет година након излечења од акутног гломерулонефритиса – болести бубрега. Када је о лековима реч, седам дана је на пример време које треба да прође од узимања антибиотика до давања крви.

Наши суграђани имају прилику да у општини Мали Зворник дају крв пет пута годишње, свака три месеца у редовним кампањама Института за трансфузију крви у Кафеу „Кул” и лети у Сакару, током манифестације „Дрина је смисао живота”, од прошле године првог дана традиционалног риболовног такмичења „Сомовијада”.

Реализатор промотивних активности и координатор за Мачвански округ, у Институту, Душан Серафимовић нагласио је још једном да у Малом Зворнику у кафеу „Кул” имамо аутентичан амбијент, у центру Малог Зворника, близу свих важнијих установа, што су сви добровољни даваоци, па и матуранти средње школе, препознали и подржали.

Првобитно, годинама уназад, акције су организоване у зубној амбуланти Дома здравља и у Дому културе.

Вођа данашње екипе био је др Саввас Радевић из Института за трансфузију крви Србије. Сарадници су техничари Петар Вукадиновић, Ђорђе Тошић, Срђан Илић и Горан Мирковић.

„Дефицитарне су, најпре, негативне крвне групе, а и сада, због овако променљивог времена, владају прехладе и то, уз примену антибиотика, онемогућава и најактивније даваоце да редовно дају крв. У сваком случају, све крвне групе су добродошле, а млађим узрасним групама препоручујемо да нас посете, да провере да ли су у могућности да дају крв у будућности или не. Данас су нам, у сарадњи са средњом школом, присутни ученици улепшали дан и надамо се да ће постати редовни добровољни даваоци”, казао је др Саввас Радевић.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама.

Извори: Институт за трансфузију крви Србије / Црвени крст Србије / Мали Зворник инфо

Фото: Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Јесења кампања: Седам нових добровољних давалаца крви у општини Мали Зворник

Share