Камена девојка: Стална музејска поставка у припреми

У току набавка експоната који ће чинити сталну музејску поставку у Подземном граду Карађорђевића

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику ускоро ће добити сталну музејску поставку, под називом „Камена девојка”.

Општина Мали Зворник ових дана приводи крају процедуру јавне набавке експоната који ће бити изложени у просторијама културно – историјског споменика из времена Краљевине Југославије.

Поставку ће чинити верне реплике намештаја, униформи, оружја и других предмета из наведеног периода.

Осим тога, биће набављено и постављено 12 изложбених паноа са историјским чињеницама везаним за краљевску династију Карађорђевић.

Предвиђено је и постављање 30 табли са различитим обавештењима за посетиоце, као допуна постојеће туристичке сигнализације у објекту.

За поменуте набавке, у оквиру наставка реконструкције и уређења просторија Подземног града Карађорђевића у аутентичном стилу, општина Мали Зворник добила је у августу прошле године од Републике Србије 6.200.000 динара, док је из сопственог буџета за ове намене определила око 2.000.000 динара.

Будући да се ради о набавкама специфичних предмета и да је процедура припреме и реализације овог пројекта захтевала знатно више времена од предвиђеног, првобитни рок за завршетак набавке експоната, који је важио до 20. фебруара текуће године, продужен је за 90 дана, а анекс уговора о томе у Министарству туризма у Београду потписао је у понедељак заменик председника општине, Милисав Деспотовић.

У следећој фази радова на уређењу Подземног града Карађорђевића предвиђено је осликавање и опремање капеле у оквиру овог објекта.

Тренутно је актуелна припрема идејног решења са којим ће локална самоуправа конкурисати код Министарства туризма Републике Србије за средства неопходна за реализацију овог пројекта.

Подземни град Карађорђевића Туристичка организација општине Мали Зворник с поносом ће представити и ове године на Београдском сајму туризма, од 23. до 26. фебруара, заједно са осталом атрактивном и јединственом туристичком понудом општине Мали Зворник, у коју, између осталог, спада и археолошки локалитет „Орловине”, очуван природни амбијент и потенцијали које чине река Дрина, Зворничко језеро, Радаљска бања и Радаљско језеро, са изворима лековите термоминералне, као и бројне традиционалне културне, спортско – туристичке манифестације, укључујући Ликовну колонију, Скобаљијаду и Гурманијаду, централну летњу манифестацију Дани спортско – рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота”, Сомовијаду и регату.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник
Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Share