Одржан Округли сто посвећен транспарентном финансирању ОЦД из општинског буџета

У Малом Зворнику је у петак, 22. априла, одржан Округли сто посвећен транспарентном финансирању организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета општине. Учесницима скупа, међу којима су били представници 9 локалних удружења грађана и троје представника Општинске управе, представљен је правни оквир по којем су јединице локалне самоуправе обавезне да врше транспарентну расподелу средстава за програме/пројекте које спроводе локална удружења грађана. Током трочасовне сесије презентована је Уредба Владе Ребублике Србије и сет закона који регулишу ову област, као и циклус транспарентног финансирања ОЦД из буџета јединица локалне самоуправе, који подразумева планирање, програмирање, уговарање, спровођење, мониторинг и евалуацију.

Презентацију правног оквира и принципа на којима се заснива транспарентно финансирање ОЦД-а из општинских буџета одржала је Ванеса Белкић из београдске организације “ЦенТрир”. О проблемима, препрекама и изазовима у финанисрању ОЦД из локалног буџета говорио је Мирослав Тамбурић, из Удружења грађана “Форца” из Пожеге, које представља пример добре праксе у Србији у области транспарентног финансирања ОЦД из општинског буџета. Округли сто у Малом Зворнику, осим за едукацију и информисање учесника, послужио је и као прилика за покретање иницијативе од стране организација цивилног друштва да Општина Мали Зворник од ове, односно наредне године отпочне доделу буџетских средстава намењених финансирању пројеката удружења путем јавног конкурса. Иницијативу за то усмено је подржала већина окупљених представника локалних удружења, изражавајући спремност да иницијативу потпишу и упуте Општини. Округли сто посвећен транспарентном финансирању организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета општине одржан је као претпоследња активност у оквиру тромесечног пројекта “Да ли знаш да имаш право да знаш”, који у општини Мали Зворник реализује УГ “Грађански савет општине МалиЗворник”. Стручна сарадница за локалну самоуправу овог удружења Данијела Јовић, која је на почетку Округлог стола у кратким цртама представила пројекат, истакла је да је он у завршној фази, те да су у протекла три месеца, захваљујући доброј сарадњи и подршци од стране Општинске управе у Малом Зворнику, остварени планирани резултати пројекта и направљени значајни помаци у погледу транспарентности рада локалне самоуправе у Малом Зворнику.

Пројекат “Да ли знаш да имаш право да знаш” финансира Европска унија кроз Програм ʺПодршка цивилном друштву 2013ʺ, у оквиру пројекта “Јачање локалне транпарентности”, који спроводе Београдска отворена школа и Топлички центар за демократију и људска права”.

Gallery with ID 17 doesn't exist.

Share