Попис становништва у општини Мали Зворник обавља 25 пописивача

Попис становништва, домаћинстава и станова који спроводи Републички завод за статистику у свим градовима и општинама у Србији почео је у суботу, 1. октобра и трајаће до 31. октобра 2022. године.

За попис на подручју општине Мали Зворник задужено је 25 пописивача, којима ће помоћ у раду пружати четири (4) инструктора.

Пописне активности пратиће и подржавати Пописна комисија општине Мали Зворник.

Попис се врши „од врата до врата”, а пописни подаци прикупљају се методом интервјуа.

Директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић рекао је да ће попис трајати наредних месец дана и послао поруку пописивачима, који су били на петодневној обуци, да имају позитиван приступ према грађанима и љубазно одговоре на њихова питања.

Он је на конференцији за медије рекао да ће најбољи пописивачи бити ангажовани у њиховим центрима, или за рад у анкетним истраживањима, као и да ће имати прилику да учествују у другом по масовности великом статистичком истраживању, у попису пољопривреде следеће године.

„Попис се спроводи да бисмо добили поуздане податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим обележјима становништва, који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година, пада фертилитета и убрзаног старења становништва”, рекао је Ковачевић.

 

Подаци у оквиру пописа становништва, домаћинстава и станова у Републици Србији биће прикупљани према стању на дан 30. септембра 2022. године у 24.00 часова, што представља такозвани „критични моменат пописа”.

Подаци пописа се базирају искључиво на изјави грађана, тако да документа нису потребна.

Пописивач приликом пописивања дужан је да се представи и покаже своју легитимацију и дозволи да грађани запишу његово име и презиме и идентификациони број.

На предњој страни легитимације налази се фотографија пописивача преко које стоји печат пописне комисије, а на полеђини картице овлашћење за рад пописа.

Такође, пописивач је дужан да све време носи видно истакнуту легитимацију и да код себе има личну карту.

Пописивач одговоре на пописна питања треба да прикупи од сваке одрасле особе појединачно, чланова домаћинстава, а уколико то није могуће, онда од оног члана домаћинства коме су подаци највише познати.

За децу млађу од 15 година податке даје родитељ или старатељ, задатак пописивача је да обилази сваки стан у различитим терминима, пре подне и после подне и његово радно време је од 8.00 до 21.00 часова.

Ако ни после више покушаја пописивач не ступи у контакт са особом која живи у стану или затекне само особу која није у стању да да потребне податке, онда је он дужан да остави помоћни образац на коме ће да упише датум посете, име и презиме, свој ИД број, а онда су грађани у обавези да позову Инфо центар како би договорили пописивање.

Уколико један или више чланова домаћинства живе, односно бораве у иностранству, пописивач ће их пописати на основу изјаве присутног члана домаћинства.

О Закону о попису становништва, домаћинстава и станова стоји да је особа која је обухваћена пописом, дужна да у њему учествује, да одговори на сва пописна питања и да на свако питање да тачне одговоре.

Закон садржи казнене одредбе за људе који одбију да одговоре на пописна питања или дају нетачне или непотпуне податке.

Грађани нису у обавези да одговоре на питања о националности, матерњем језику и вероисповести.

Први прелиминарни резултати пописа очекују се до краја новембра, а обухватиће податке о укупном броју пописаних људи, домаћинстава, станова, а након тога следи обрада података.

Већ на пролеће следеће године кренуће се са објављивањем коначних резултата, пре свега подаци о старости, полу, националној припадности.

Опширније на Фејсбук страници Попис Србија 2022 и сајту Попис Србија 2022, а списак овлашћених пописивача и инструктора за територију Општине Мали Зворник можете видети на линку Општинске управе општине Мали Зворник

Извори: Републички завод за статистику / Општинска управе општине Мали Зворник

Share