Лични тријумф нашег суграђанина Срђана Томића: Бронза са Европског првенства у боксу за јуниоре

Бронзана медаља нашег суграђанина Срђана Томића на ЕП Монтесилвано 2022 у Италији драгоцено је и једино одличје за српски бокс са овог првенства.

Наш репрезентативац, мотивисан пласманом у друштво најбољих, уз остварене две победе у квалификацијама за полуфинале, освојио је своју прву спортску медаљу на првенству Старог континента и доживео је лични тријумф, без обзира на пораз од Израелца судијским прекидом, у првој рунди, после другог бројања. 

За улазак у финале Томић се борио се са победником четвртфиналног меча Roman Maly (Чешка) – Ariel Prilutsky (Израел). У полуфиналу савладао га је израелски боксер Ариел Прилутски, 2. октобра, у рингу Б, шестог дана Европског првенства за јуниоре (EUBC Junior EBC).

Након успеха у осмини финала над представником Хрватске Шиметом Черином, у беспоштедној борби у којој је пресудила срчаност Срђана Томића, репрезентативац Србије је у четвртфиналном мечу остварио WО (walk over – лака победа предајом) над представником Украјине, неизласком противника на ринг. Olexandr Sliesariev је тог дана одустао од своје прилике да се избори за медаљу.

Наши шампиони Анастасија Бошковић и Срђан Теофиловић су у својим четвртфиналним мечевима заустављени на корак до медаље. Румунка Amalia Maria Niță актуелна европска првакиња заслужна је за пораз Анастасије Бошковић на поене. Италијан Christian Sarsilli победио је Срђана Теофиловића судијским прекидом у првој рунди, после другог бројања.

 „Настављамо континуитет освајања великих медаља. Ово је укупно шеста Европска медаља за наш клуб у претходне три године. Европско првенство за јуниоре у Италији ће свакако бити једно значајно искуство за њих и вјерујемо путоказ како да у будућности раде још више за више циљеве”, истакао је тренер и оснивач КБС „Обилић”, Мирко Ждрало, од јуна 2022. године генерални секретар Боксерског савеза Републике Српске.

Троје јуниора Боксерског клуба „Обилић” били су учесници Европског првенства у Италији, Анастасија Бошковић у категорији до 66 килограма, Срђан Теофиловић (80 килограма) и Срђан Томић (80+). За репрезентацију Србије наступају као такмичари Спортског удружења за бокс „Обилић – 1389 МЗВ” из Малог Зворника. Овај клуб члан је Спортског савеза Дрина у општини Мали Зворник. Регистрован је 26. октобра 2018. године.

Европско првенство почело је 25. септембра и траје до 6. октобра. Сутра су на програму финални мечеви, а у среду 5. октобра очекујемо свечану доделу медаља.

Одржава се у италијанском граду Монтесилвано у провинцији Пескара. Припадају једној од 20 регија Италије. Абруцо је у средишњем делу земље. Изразито је планинска област која се стрмо спушта ка Јадрану.

Извори: Бокс запис / Клуб борилачких спортова „Обилић” / European Boxing Confederation / Википедија.

Фото: Клуб борилачких спортова „Обилић” / Приватна архива

Насловна фотографија: Pugilistica D’Abruzzo, Pescara, Abruzzo

Д.В.К.

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share