У Малом Зворнику XX нових добровољних давалаца крви

Мали Зворник, 1. децембра 2017. (Мали Зворник Инфо)

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”

Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”

Cesare Cantù (1804 – 1895)

Екипа Института за трансфузију крви Србије боравила је ове седмице у средњем Подрињу, Азбуковици, Рађевини и Јадру. Боравили су у нашем хотелу ,,Ројал Дрина” (,,Језеро“).

Институт и Црвени крст Мали Зворник, пету годину заредом у кафеу ,,Кул” (Caffe „Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК), крајем новембра или почетком децембра, крајем марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова.

Секретар Црвеног крста Драган Николић са задовољством наглашава да су мали број одбијених давалаца крви и одличан одзив потврда успеха овогодишње акције, организоване у понедељак, 27. новембра. Млади људи који су се укључили у јесењу акцију подстичу трансфузиологе да свој посао раде са новим оптимизмом и мотивацијом. У јутарњим и послеподневним сатима, будући матуранти су се одазвали позиву Црвеног крста у већем броју, а 20 суграђана је први пут даровало драгоцену течност.

,,Захваљујући евиденцији Драгана Николића, у Црвеном крсту, имамо формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у наше акције, истакао је Серафимовић, пропагатор Института, за мотивацију и организацију ДДК. Наша сарадња је изузетна, у Црвеном крсту Мали Зворник пронашли смо изузетног партнера, а у Општини Мали Зворник одличне сараднике. За Мали Зворник планирали смо 40 добровољних давалаца. Пунолетни средњошколци нас обрадују и током пролећне акције“.

Серафимовић се захвалио свим мештанима Малог Зворника који су до сада учествовали у акцијама добровољног давалаштва крви, истакавши да локална самоуправа и Црвени крст са пуно разумевања подржавају Институт за трансфузију крви Србије.

,,Бенефит за добровољне даваоце је да два пута годишње дају крв, чиме позитивно утичу и на своје здравље. Наш план, оптимум потреба, усклађен са предвиђеним временом, материјалом и бројем становника, је премашен. Од планираних 40 добровољних давалаца, у Малом Зворнику нас је посетило 50. Поштујући медицинске критеријуме, одбијено је осморо. Крв је дало 42 учесника акције, а 16 су женског пола. Радује ме чињеница да смо остварили циљ који премашује стандард, без компликација и губитка свести“, истакла је др Сања Јовановић.

У знак захвалности и пажње, искусни тим техничара и администратора делио је добровољним даваоцима пакетиће, оловке, мајице, ваучере за кафу и пиће.

Крв је једини лек који нема алтернативу. У нашој земљи потребно је да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (четири одсто), а тај проценат се годинама креће око три. Процењује се да је у Србији сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле којима је ова драгоцена течност неопходна да би преживели. Основно начело јесте да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Даваоцима се узима 450 милилитара крви, што је мање од 10 одсто укупне количине коју садржи људски организам. Жене могу да дају крв свака четири месеца, а мушкарци свака три. У Србији је најређа крвна група АБ, око пет одсто, а само је 15 одсто популације Rh негативно.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду.

Црвени крст Србије у сарадњи са трансфузиолошким службама организује акције добровољног давања крви, спроводи едукације младих волонтера и студената да дају крв, промовишу давалаштво и организују акције добровољног давања крви, сензибилише младе и путем расписивања уметничког конкурса „Крв живот значи“, предупређује сезонске несташице крви путем организовања зимске и летње кампање добровољног давања крви и указује пажњу и захвалност даваоцима уручујући признања за добровољно давање крви, посебно 11. маја, на национални дан добровољних давалаца крви и 14. јуна, на Светски дан добровољних давалаца крви.

Корисни линк: Када се не може дати крв

Новинар: Далибор Крстић

Фото галерије: Мали Зворник Инфо / Црвени крст Мали Зворник

Share