Петар Панић из Лознице победник богојављенског пливања за Часни крст

Поводом хришћанског празника Богојављења, традиционално пливање за Часни крст одржано је у уторак 19. јануара на Зворничком (Дринском) језеру, код Малог Зворника. Трци су претходиле литургија у Цркви Сабора свих Срба светитеља и литија до језера.

Такмичари су у 13.00 часова, девету годину заредом, пливали 33 метра до крста, што симболизује број Христових година када је распет на крсту. Први је до часног крста допливао Петар Панић (17) из Лознице. Панић је, на свечаности цркве Сабора свих Срба светитеља, уступио Часни крст сестрама Маријани (18) и Јовани (15) Кркаловић које су до сада седам пута учествовале на овом витешком надметању у Малом Зворнику. Другопласирани је Ведран Илић из Бијељине. Трећи, Александар Јевтић из Будишића, крај Малог Зворника, био је најуспешнији такмичар прошле године.

Учествовало је 11 мушкараца и две девојке, сестре Маријана (18) и Јована Кркаловић (15) из Зворника, а поштујући породичну традицију и њихов брат Милорад (17). Изостала је некадашња подела на три категорије: професионалци, аматери и жене. Сви такмичари су пливали заједно: Дарко Дакић, Ведран Илић и Ненад Ерић из Бијељине, Петар Панић, Виктор Костић и Младен Поповић из Лознице, Дејан Доминковић, Маријана, Јована и Милорад Кркаловић из Зворника, Дејан Радић из Власенице и Александар Јевтић из Малог Зворника.

Према речима Маријане и Јоване Кркаловић из Зворника, које су седми пут учествовале на овом такмичењу, пливање за Богојављенски крст је породична традиција. Данас је са сестрама пливао њихов брат Милорад, а претходних година бака Савка и отац Гојко.

Организатор је црквена општина Мали Зворник, уз покровитељство општине Мали Зворник. Јереј Милета Товаровић и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић су се обратили скупу.

Јевтић је констатовао да су сви учесници такмичења победници, одлучивши се за ово витешко надметање. Он је симболично пожелео свим присутним посетиоцима да од данашњег празника осете промене на боље, а суграђанима да Мали Зворник настави путем економског опоравка и развоја.

“Свесни смо кризе у којој живимо, али увек верујемо у доследност и истрајност свих наших доброчинитеља. На корак смо од јубилеја и за десету годишњицу планирамо новине у организацији такмичења, како бисмо га унапредили”, изјавио је свештеник Милета Товаровић, парох црквене општине Мали Зворник.
Ливница “Пантеон“ из Липничког Шора дародавац је бронзаног крста, награде коју победник добија у трајно власништво.

Пригодан уметнички програм приредила је фолклорна секција Библиотеке “17. септембар“ у Малом Зворнику.
Црквеној општини помоћ су пружили бројни аматери, волонтери и Библиотека „17. септембар“ Мали Зворник, а о безбедности су се бринули припадници Полицијске станице Мали Зворник, погранична полиција СПГ Борања и дежурна медицинска екипа Дома здравља Мали Зворник.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Прошле године, први у надметању одважних пливача био је Александар Јевтић из Малог Зворника.

Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама, слави се као Богојављање. Обележен је велики празник када се људском роду јавио Господ. На данашњи дан, Троједини Бог се јавио у три лица. Отац гласом (речима) „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи“, Син као Христос који је крштен и Дух Свети у виду голуба.
Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован. При Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију.

Уредник: Далибор Крстић
Фото галерија: Миодраг Ћирић / Борис Катић / Далибор Крстић / Борка Миличић

Архива:

http://www.loznicainfo.com/aleksandar-jevtic-prvi-casnog-krsta-u-malom-zvorniku/

http://www.loznicainfo.com/plivanje-za-bogoljaenski-krst-video/

Share