Светосавске свечаности у Малом Зворнику

Школе у Србији обележиле су јуче, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства Светог Саве, Дан духовности и школску славу Савиндан.

Ученици Основне школе ,,Бранко Радичевић“ и Средње школе Мали Зворник, у сарадњи са Библиотеком „17. септембар“, су за своје вршњаке, родитеље, пензионисане просветне раднике, учитеље, наставнике, професоре и представнике локалне самоуправе, извели пригодан музичко-рецитаторски и драмски програм.

Празник Свети Сава, Дан духовности и школска слава, у част првог српског архиепископа и просветитеља, установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца.

У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.
Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти.

После полувековне забране у периоду ФНРЈ и СФРЈ, 90-их година прошлог века поново се враћа као школска слава.

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић) рођен је око 1174. у дежевачком крају на планини Голији, а преминуо је 14. јануара (по јулијанском календару) 1236. у Трнову у Бугарској, при повратку са ходочашћа у Јерусалиму.

Уредник: Далибор Крстић
Фото галерије: Мали Зворник Инфо

Share