Слога за пример – Обележена 40. годишњица зграде С 26/V

Станари зграде С 26/V обележили су пригодно, 1. септембра, 40 година од усељења у овај објекат изграђен средствима из тадашњег Фонда солидарности.

Евоциравши успомене, испред зграде, подсетили су се, уз кафу, мезе, пиће, шампањац и торту, свих анегдота, дружења, неизбежних прича о доживљајима станара. Са њима су и комшије који су се доселили у послератним деценијама, настављајући традицију добросуседства.

Лека Васић и Фахрета Чолаковић су се међу првима пре 40 година са супругом и породицама у једној седмици уселиле у зграду и та пријатељства до данас трају. Фахрета истиче да је њена породица једина од Бошњака до данас остала у тој згради и у најлепшим и најтежим временима делила судбину комшија Срба.

Наставница књижевности у пензији, Ратка Стаменковић захвалила се на привилегији да се по приоритету година и искуства прва обрати свим суседима, подсетивши их на најлепше заједничке успомене, све прославе, свадбе, испраћаје, али тренутке туге које су делили током четири деценије заједничког живљења.

„Увек смо били заједно, у овој згради имам XIV ученика, којима сам предавала или била разредна. Божји дар за кулинарство користила сам да усрећим своју породицу и све комшије у обележавању породичних прослава. Драго ми је да смо се подсетили на тренутке које су најстарији станари остварили у сарадњи, али и сви други суседи који су се досељавали укључили су се и дали свој допринос заједништву. Покрај наше зграде је и кућа Сретена Перића, чија породица је неизоставни део овог амбијента и историјата“, рекла је Ратка Стаменковић.

„Неколико породица, првих станара, је сада у иностранству, али одржавамо контакте путем друштвених мрежа и угостимо их увек када посете Мали Зворник”, каже Марко Ерић, најзаслужнији да ова прослава и окупљање протекне у најбољем расположењу, мада он скромно истиче да без дама не би било таквих ђаконија и весеља.

Уз Стјепана Којића, као ветерана, он је први међу једнакима, предводећи групу комшија која својим пошалицама, вицевима и анегдотама помаже свима у окружењу да забораве или потисну проблеме свакодневице.

Уредник и новинар: Далибор Крстић
Фото: Марко Ерић

Share