Озваничен уговор о донацији Јапанске амбасаде ЈКП Дрина Мали Зворник

У Свечаној сали Амбасаде Јапана у Београду јуче је потписан уговор о донацији финансијских средстава Јавном комуналном предузећу за набавку новог камиона за одвоз смећа и одређеног броја контејнера.

На свечаној церемонији потписивања уговор су потписали Његова екселенција господин Ђуићи Такахара и директор ЈКП „Дрина“ Мали Зворник, господин Драган Чикарић. Као саставни део Уговора, у име општине Мали Зворник, сагласност на финансирање евентуалних непредвиђених трошкова у току реализације пројектних активности, предао је председник општине Мали Зворник, господин Зоран Јевтић.

Средства ЈКП „Дрина“ Мали Зворник, у износу од 63.400€, додељена су кроз програм финансирања пројеката за решавање основних потреба становништва (ПОПОС) који спроводи Јапанска амбасада у Србији.

Након отварања наменских рачуна, средства ће бити пребачена добитницима гранта који по Закону о јавним набавкама спроводе набавке добара и услуга, према својим предвиђеним активностима у оквиру пројекта. О детаљима процедуре спровођења активности представнике добитника упознали су господин Масајоши Јамато и господин Иван Ватовић из Амбасаде Јапана.

Све присутне, у име Владе Јапана и Амбасаде, поздравио је и Његова екселенција господин Ђуићи Такахара.

Свечана сала у Амбасади Јапана, 21. децембар 2016. године.

Говор Његове екселенције, господина Ђуићија Такахаре, амбасадора Јапана у Републици Србији на церемонији потписивања уговора:

„Ваша екселенцијо господине Браниславе Недимовићу, министре пољопривреде и заштите животне средине, др Ненаде Иванишевићу, државни секретару у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, госпођо Весна Недељковић, помоћнице министра просвете, науке и технолошког развоја, Доценте докторе Зоране Михаиловићу, помоћнику министра здравља, др Милане Стевовићу, директоре Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, Даме и господо,

Срећан сам што присуствујем данашњој церемонији потписивања уговора за пројекте на којима су заједнички радили Амбасада Јапана и локалне самоуправе у Србији. На почетку, желео бих да изразим своје поштовање учесницима ове церемоније потписивања због показаног лидерства у континуираним настојањима да се побољша живот у Србији. Од 1999. године, Амбасада Јапана је директно подржавала пројекте које су реализовале локалне самоуправе, невладине организације, школе и здравствене установе. До сада су реализована 192 пројекта, углавном у областима заштите животне средине,социјалне заштите, образовања и здравства. Данас су потписани уговори за седам нових пројеката. Средства за сваки пројекат појединачно су ограничена, али ипак ће омогућити локалном становништву да брзо осети погодности хитром мобилизацијом новца и реализацијом пројеката.

У области заштите животне средине, биће обезбеђена два камиона смећара и једна комбинована машина за три јавна комунална предузећа. Очекујем да ће се санитарни услови у две општине побољшати, као и да ће трећа општина унапредити капацитете за превенцију природних катастрофа. У области социјалне заштите, удружењу особа са инвалидитетом биће обезбеђено возило са рампом, а Васпитно-поправном дому опрема за стручно оспособљавање штићеника. Очекујем да ће свакодневни живот особа са инвалидитетом бити испуњенији, као и поновна интеграција штићеника у друштво кроз брзе достизање економске независности.

Што се тиче пројеката у области образовања, биће овезбеђена неопходна опрема за практичну обуку, те се надам да ће ђаци имати софистицираније образовање. У области здравствене заштите биће обезбеђено амбуланто возило и медицинска опрема Дому здравља, чиме ће бити побољшан квалитет здравствене заштите у региону.

Овог пута сви пројекти ће донети корист општинама и мањим градовима. Влада Јапана препознаје потребу да се повеђа помоћ којом ће се смањити разлике између великих градова и других делова земље јер је то од немерљивог значаја за развој Србије.

Влада Јапана ће кроз пројекте наставити да пружа директну подршку људима у невољи, а пажња ће бити усмерена на општине.

Да закључим, моја жеља је да ови пројекти буду успешно реализовани, као и да наша помоћ допринесе побољшању основних животних услова људи у Србији. Очекујем да ће реализацијом овог пројекта пријатељски односи између Србије и Јапана још више ојачати.

Захваљујем вам се на пажњи.“

У име Владе Србије и министарстава из чијих надлежности су организације које су овог пута добиле финансијска средства поздравили су Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине, др Ненад Иванишевић, државни секретару у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Весна Недељковић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја, Доцент др Зоран Михаиловић, помоћник министра здравља.

Пројекти за основне потребе становништва (ПОПОС) донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999. године у Републици Србији реализовано је 192 ПОПОС пројекта. Укључујући ове грантове, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године, износи преко 11.5 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 490 милиона евра. Влада Јапана је ове године кроз овај програм обезбедила 424,013 евра за седам локалних организација у Републици Србији.

Осим малозворничког комуналног предузећа донације су добили и ЈП „Дирекција за изградњу општине Лучани“ за Пројекат опремања специјалним возилом ЈП „Дирекција за изградњу општине Лучани“ од 69,360 €, ЈКП „8. август“, Српска Црња за Појекат опремања ЈКП „8.август“ из Српске Црње камионом смећаром у вредности од72,250 €, Васпитно-поправни дом Крушевац за Пројекат опремања Васпитно-поправног дома у Крушевцу опремом за стручно усавршавање у износу од  60,386 €, Текстилно-технолошка и пољопривредна школа „Деспот Ђурађ“, Смедерево за набавку опреме за стручно усавршавање од 72,848 €, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима из Прибоја за Пројекат опремања специјалним возилом Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима из Прибоја вредности од 22,620 € и Дом здравља Жабари за Пројекат опремања Дома здравља Жабари амбулантним возилом и медицинском опремом у укупном износу од 63,149 €.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Извори: Амбасада Јапана у Србији / Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник Инфо

Архива: Влада Јапана донира камион и контејнере ЈКП ,,Дрина” за сеоска подручја

Влада Јапана донира камион и контејнере ЈКП ,,Дрина“ за сеоска подручја

Share