Обезбеђено суфинансирање израде пројекта за постављање соларних панела на објектима јавне намене

🔖 Општини Мали Зворник додељен уговор о суфинансирању развојних докумената

🔖 Министарство за равномерни регионални развој Републике Србије суфинансираће припрему пројектно – техничке документације за постављање соларних панела на објектима јавне намене у општини Мали Зворник.

🔖 Уговор о томе, вредан око 780.000 динара, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, потписао је протекле седмице у Влади Републике Србије.

🔖 Он је истакао да је намера локалне самоуправе да постављањем соларних панела на зградама јавних установа у општини Мали Зворник омогући додатне уштеде у потрошњи електричне енергије, кроз бољу искоришћеност обновљивих извора енергије.

🔖 За почетак предвиђена је израда пројеката за постављање соларних панела на четири јавне установе у Малом Зворнику и њихово укључивање у систем Електропривреде Србије.

🔖 Јевтић је рекао да израда пројектне документације кошта око 1.200.000 динара и да је преко Министарства за равномерни регионални развој Републике Србије за ове намене обезбеђено 80 посто средстава, док ће преосталих 20 посто финансирати локална самоуправа из буџета.

🔖 Министарство за равномерни регионални развој Србије доделио је у четвртак, 18. октобра, уговоре о суфинансирању пројеката за реализацију израде развојних докумената регионалног развоја представницима 21 локалне самоуправе у Србији, међу којима је и општина Мали Зворник.

🔖 Един Ђерлек, министар за равномерни регионални развој, изјавио је након потписивања уговора о суфинансирању развојних докумената да је у потпуности заокружен Програм регионалног раста и развоја за ову годину, чиме су Влада Србије и Kабинет министра доделили укупно 325 милиона динара локалним самоуправама.

🔖 „Управо смо доделили 21 уговор о суфинансирању развојних докумената, од укупно 78 пројеката које реализује министарство за равномерни регионални развој. Циљ је био да реализујемо близу 80 пројеката широм Србије и данас смо достигли тај број који ће бити и већи будућу да смо успели штедњом и ребалансом буџета да обезбедимо додатних 38 милиона динара, након чега смо расписали нови јавни позив који је у току, те позивам све представнике локалних самоуправа да аплицирају на њега како би суфинансирали додатне развојне пројекте широм Србије”, изјавио је министар Ђерлек, на конференцији за штампу у Влади Србије, приликом доделе уговора у оквиру овог програма.

🔖 „Данас смо у потпуности заокружили Програм регионалног раста и развоја чиме су Влада и Kабинет доделили укупно 325 милиона за развојне пројекте, плус ових 38 које смо обезбедили ребалансом”, истакао је Ђерлек.

🔖 Програм подстицања регионалног раста, како је министар нагласио, има за циљ побољшање инфраструктуре, улагање у индустријске и пословне зоне, подршку предузетницима особама са инвалидитетом, али и женским и младим предузетницима и ускоро се планира додела 80 грантова,бесповратних средстава у износу од 250.000 динара нашим предузетницима.

🔖 „Данас је стопа фертилитета у Србији 1,63 одсто, што је велики искорак у односу на пређашње стање од 1,5. Ово нас чини лидерима у региону, а тежимо да идемо на преко 2,1 што нам обезбеђује популациони раст, јер је демографија основна компонента раста и развоја”, закључио је Ђерлек.

🔖 Министар је додао да је држава успела да једном развојно оријентисаном политиком заустави тренд раста разлика између и унутар наших региона, захваљујући циљаним улагањима и одговорној политици председника Александра Вучића и Владе Србије.

💻 Извори: Министарство за равномерни регионални развој / Општинска управа општине Мали Зворник

📷 Фото: Министарство за равномерни регионални развој

Share