Влада Јапана донира камион и контејнере ЈКП ,,Дрина“ за сеоска подручја

Из сарадње са јапанским донаторима, ЈКП „Дрина“ Мали Зворник део је пројекта опремања комуналног предузећа камионом смећаром и контејнерима, у вредности од 63.400 евра.

Према речима директора ЈКП ,,Дрина’’ Драгана Чикарића, који ће у Амбасади Јапана 21. децембра присуствовати церемонији потписивања уговора за седам пројеката за основне потребе становништва, Мали Зворник очекује за сеоска подручја лаки камион за одвожење кабастог отпада, за уске улице и 50 контејнера. Кроз програм пројеката за основне потребе становништва (ПОПОС), Влада Јапана је већ помагала Малом Зворнику за реконструкцију зграде основне школе.

Церемонија потписивања уговора за седам пројеката за основне потребе становништва биће одржана у среду 21. децембра 2016. године у Амбасади Јапана. Влада Јапана обезбедиће 424.013 евра за седам локалних организација у Републици Србији. Укључујући ове грантове, укупан износ јапанске помоћи кроз Пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године, износи преко 11.5 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 490 милиона евра.

Пројекти за основне потребе становништва (ПОПОС), донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999. године у Републици Србији реализовано је 192 ПОПОС пројекта. ПОПОС донације обухватају само набавку специјалних возила (стандардна путничка или теретна возила нису обухваћена програмом).

Извори: Амбасада Јапана / ЈКП ,,Дрина“

Корисни линк: http://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/saopstenje/potpisivanje_ugovora.pdf

Новинар: Далибор Крстић

Share