Усвојен буџет општине Мали Зворник за 2017. годину

Одржана је V редовна седница Скупштине општине Мали Зворник. Већином гласова одборника, 22. децембра, усвојен је буџет општине Мали Зворник за 2017. годину, у износу од 580 милиона динара.

Локални парламент именовао је на мандатни период од четири године Драгана Чикарића, дипломираног машинског инжењера, за директора Јавног комуналног предузећа ,,Дрина’’.

Војислав Стаменковић поднео је оставку на место одборника у Скупштини општине Мали Зворник, а нова одборница је Миљана Симић, трећа на изборној листи Групе грађана ,,Наша прича’’. Миљана Симић је након локалних избора приступила Српској напредној странци и сада СНС има 15 одборника у Скупштини општине Мали Зворник.

Др Далибор Липовац информисао је скупштински сазив да је напустио Демократску странку Србије, а своје дужности одборника обављаће самостално, у оквиру одборничке групе Групе грађана ,,Снага народа’’.

Седницом је председавао Радован Тадић, председник Скупштине општине Мали Зворник.

Након усвајања предлога Одлуке о престанку рада Фонда за развој општине Мали Зворник и предлога Одлуке о буџетском фонду за спровођење мера подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја на подручју општине Мали Зворник, председник општине Зоран Јевтић образложио је предлог Одлуке о буџету општине Мали Зворник за 2017. годину:

Одборник Богдан Дукић, шеф одборничке групе СПС, након излагања председника Јевтића, руковођен искуством бившег заменика председника општине Мали Зворник, констатује да је, уз буџет од око пет милиона евра, алармантно да смо и даље у групи најнеразвијенијих општина Србије, те да се по томе ситуација данас не разликује битније у односу на 2014. или 2015. годину. У осврту на предстојеће инвестиције, Дукић констатује да ако намеравамо да организујемо озбиљну туристичку понуду, сума од 2.500.000 динара неће бити довољна да се подземни град, склониште Карађорђевића, стави у функцију. По њему, неопходно је више новца за пројекте и реализацију. Дукић примећује да игралиште у Великој Реци још није завршено, а стадион ФК ,,Јединства’’ у Малом Зворнику је већ оштећен и дугорочно постаје неупотребљив. Израда пројекта нове топлане била би у реду ако ћемо већ у јануару 2017. знати да ли ћемо ући у јавно – приватно партнерство, односно распишемо јавну набавку. Дукић истиче да су пројекти енергетске ефикасности за зграду Општинске управе и ПУ ,,Црвенкапа“ урађени у 2015. години.

,,Буџет би требао подстицајан, развојни. Коришћене су идеје и пројекти из претходних година. Топлана и ЛЕД осветљење су раније планирани кораци, испред времена и нисмо требали каснити. Потребно је детаљније образложити одређене позиције, прецизирати их. Сума од 3.400.000 динара за репрезентацију није добро појашњена, а износ за медијске услуге од 5.000.000 је изузетно велики за малу општину као што је Мали Зворник. Надамо се да ће преговори бити успешни и да је коначно могуће запослити 100 до 150 људи у погону ,,Кончара“ у Брасини“, закључио је Дукић излагање.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, у одговору шефу одборничке групе СПС Богдану Дукићу, истиче да политичка опција којој он припада није довела Мали Зворник у ред 19 најсиромашнијих општина.

,,Буџет је припремљен и урађен брзо. Нека тумачења још увек очекујемо од надлежних државних органа. Многе општине су у 2016. години радиле по три, четири ребаланса, а ми само један. Сигурно је да нас и у наредној години чекају ребаланси буџета са изменама закона и упутстава које ћемо добијати. Ако изађемо из реда девастираних општина суочићемо се са вишком од 25 радника у администрацији (систему јавног сектора општине Мали Зворник који обухвата Општинску управу, ЈКП ,,Дрина“, Библиотеку ,,17. септембар“ и Предшколску установу ,,Црвенкапа“).

Нико није оспоравао претходној власти право да заврши топлану до 2016. године са бројним тада актуелним партнерима. Топлана се мора радити уз тражење најповољнијих услова са Министарством енергетике. Нови руководилац ЈКП ,,Дрина“ је наследио непотпуну, несталу документацију, заташкано и несређено стање, у вези са водоводом у Доњој Трешњици. Не одустајемо ни од ЛЕД расвете, подстицаћемо тај пројекат који доноси уштеде.

Елаборати за енергетску ефикасност се не могу поистоветити са пројектима. Свакако да ћемо пре израде Пројекта енергетске ефикасности Општинске управе дати постојећи елаборат на увид. Евидентно је и да су огромне суме улагане у пројекте који су рађени без икакве сагласности, те нису валидни и сада смо присиљени да радимо бројне ревизије. Где год је то могуће, покушаћемо да добијемо донације. Америчка амбасада нам може помоћи при уређењу цркве и дела подземног града Карађорђевића. Нико нам се до сада није пожалио на стање фудбалског игралишта у Малом Зворнику. Свакако да ћемо помоћи Јединству, ако постоји реална потреба за санацијом терена“, казао је Јевтић.

На примедбе одборника Дукића да је непотребно куповати нове аутомобиле, председник општине одговара да нико није планирао расипање средстава. ,,Пунта ћемо сервисирати и пренети библиотеци на коришћење, а најстарији аутомобил Застава можемо уложити у програм ,,старо за ново“ и купити Фијата за Општинску управу. Иако смо добили једну Мазду 3, 2015. године, као донацију Јапана Влади Републике Србије, морам истаћи да је Пежо 407 већ дотрајао и да захтева стална ванредна улагања.

Општине и градови у Србији издвајају за пројектно финансирање медија. Медији су од сада заступљени до два одсто нашег буџета. Поштујемо Закон и подзаконска акта обезбеђујући средства намењена јавном информисању, а по упутствима надлежног министарства финансирамо и пројекте.

У осврту на Одлуку о утврђивању максималног броја запослених на неодређено време, за Општинску управу и Јавно правобранилаштво, Јевтић истиче да ће буџет пратити упутства и кадровски план. ,,Очекујемо почетком марта 2017. године упутства из Републике о платним разредима, називима звања, систематизацији. Следиће и ребаланс. У 2017. планирано је 49 радних места са 52 извршиоца.“

Шеф одборничке групе СПС Богдан Дукић је, пре усвајања Програма пословања Јавног комуналног предузећа ,,Дрина“ за 2017. годину, констатовао да локална самоуправа издваја суму вишу од два милиона за депоновање отпада. Мишљења је да треба повећавати број контејнера у сеоским срединама и тиме штитити водотокове, животну средину, а привреду стимулисати смањењем цена одвоза смећа.

Директор комуналног предузећа, Драган Чикарић информисао је одборнике и јавност да су у среду на свечаној церемонији донацијом Владе Јапана додељена средства ЈКП “Дрина”, у износу од 63.400€, за набавку новог камиона за одвоз смећа у уским улицама и одређеног броја контејнера.

Наведена средства додељена су кроз програм финансирања пројеката за решавање основних потреба становништва (ПОПОС) који спроводи Јапанска амбасада у Србији. Чикарић истиче да су овај камион и контејнери, уз недавно купљени нови СКИП, комбиновану машину – ровокопач, одличан подстицај за сигурно побољшање квалитета услуга суграђанима, ефикасности рада запослених и остварење добити у 2017. години.

Одборник Младен Савић (СНС) коментарисао је кадровску структуру у комуналном предузећу и констатовао да је број запослених са вишим и висококим образовањем значајно заступљен, али је по његовом мишљењу уочљиво да недостају мајстори који ће одговорити захтевима делатности, јер је ангажован свега један висококвалификовани (ВКВ) радник.

Владан Јовановић, одборник Српске народне партије (СНП) примећује несразмеран однос броја домаћинстава која користе услуге изношења смећа (368) и броја прикључака за воду у Радаљу (140).

Приликом разматрања предлога Одлуке о ангажовању ревизора за екстерну ревизију завршног рачуна буџета општине Мали Зворник за 2016. годину, одборник Далибор Липовац (ОГ ГГ ,,Снага народа“) изјаснио се против ангажовања приватних ревизорских фирми. Заложио се за овлашћеног ревизора Државне ревизорске институције за послове екстерне ревизије.

Одлука о месним заједницама на територији општине Мали Зворник, усвојена је након усаглашавања ставова о измени члана 27 који се односи на писмену подршку кандидатима за члана Савета месне заједнице.
Кандидат за члана Савета може бити грађанин који има пребивалиште на подручју месне заједнице и који је добио писмену подршку најмање: пет грађана, ако месна заједница има до 100 бирача; 10 грађана, ако месна заједница има од 101 до 600 бирача; 15 грађана ако месна заједница има од 601 до 1000 бирача и 20 грађана, ако месна заједница има више од 1000 бирача.

Током дискусије, по сугестијама одборника Богдана Дукића, уочено је да је у већим месним заједницама Центар, Доњем Насељу и Радаљу, где Савети месних заједница броје девет чланова, неопходно 360 потписа за кандидате. По Дукићу, те услове би могле тренутно испунити само две најснажније политичке опције, а уважио је и да чињеницу да се за локалне изборне листе тражи 200 потписа.

Одборник Далибор Липовац, који је и члан Савета месне заједнице Центар (Колонија) пренео је своја искуства са претходних избора. Најуспешнији члан Савета који је тада победио имао је 138 гласова, а учествовало је 27 кандидата. Липовац сматра да се новим условима људи дестимулишу и елиминишу пре одлуке да се кандидују за изборе у месним заједницама, а спровођење тих избора раније није значајно коштало локалну самоуправу, док нова Одлука предвиђа накнаде за све чланове Комисије за спровођење избора за савете месних заједица и чланове бирачких одбора.

Посебном Одлуком усвојен је Локални акциони план запошљавања за 2017. годину у општини Мали Зворник.

Решењем о висини родитељског додатка за 2017. годину, утврђена је једнократна финансијска подршка породици са децом у следећим износима: за прво дете по редоследу рођења у износу од 55.000 динара, за друго дете у износу од 65.000 динара, а за треће и свако наредно дете у износу од 75.000 динара.

Након усвајања Решења о давању сагласности на Статут Јавног комуналног предузећа ,,Дрина“ Мали Зворник, који је усклађен са новим Законом о јавним предузећима, за директора ЈКП ,,Дрина“ именован је на мандатни период од четири године Драган Чикарић, дипломирани машински инжењер из Малог Зворника.

Чикарић је у периоду од јуна 2016. ангажован на месту вршиоца дужности директора. Изразивши захвалност овом скупштинском сазиву, Чикарић је истакао да је начињен одређен помак у побољшању техничке опремљености, будући да су сада све машине у исправном стању, а купљен је и нови СКИП, комбинована машина – ровокопач. Стечени су технички услови за оптималан рад, али је директор затекао у јуну предузеће са дуговањима од 30 милиона и потраживањима од 64 милиона динара, што захтева додатне напоре, дисциплину, стручност и енергију да би у наредној пословној години донело позитивне финансијске резултате.

Милош Милић (СПС) очекује да ће по престанку рада, Фонд за развој доставити Скупштини општине Извештај са пратећом документацијом и списком дужника. Одборника Милића је интересовало како је уговором прецизирано извештавање представника медија са седница Скупштине општине и да ли се РТВ ,,Лотел“ обавезала на детаљно извештавање са заступљеношћу свих актера, укључених у дискусије.
У осврту на последње асфалтирање локалних путева и у светлу актуелне Одлуке о општинским и некатегорисаним путевима и улицама на територији општине Мали Зворник, којом је утврђено постојање 41 општинског пута, Милић запажа да још увек нису јасни критеријуми за асфалтирање путева исте категорије. По њему, приметно је да се на једном путу издаје налог за асфалтирање, а на другом не иако је претпоставка да је за оба решена геодетска подлога. Интересује га и да ли је било измена у катастарској евиденцији. Коначно, одборник Милић истиче да је у интересу општине Мали Зворник да од Електромреже Србије (ЕМС) добије извештај о целокупном стању мреже на територији општине Мали Зворник.

Председник општине Зоран Јевтић је у одговору на питања одборника Милића, истакао је да медији живе од финансија. Колико будемо улагали у извештавање, толико ћемо добити заступљености у свим издањима медија. Од ЕМС се може добити извештај о стању електромреже и очекује се да сарађују у обостраном интересу.
Јевтић очекује од надлежних одељења Општинске управе да доставе податке о асфалтирању. Морају се пописати некатегорисани путеви, одредити приоритети за чишћење у зимском периоду, асфалтирање у складу са новом Одлуком о општинским и некатегорисаним путевима и улицама на територији општине Мали Зворник. Службе Општинске управе ће морати да раде послове за које су задужене и на које су се радници обавезали уговором о ангажовању. Поједини случајеви се морају коренито мењати и престати да достављају непотпуне или нетачне информације.

Младен Савић (СНС) категоричан је да ни на једној од канцеларија у општинској управи не би смело писати: ,,Не улазите без позива или не узнемиравајте“.

Председник Јевтић најављује одређене измене у распореду, редизајнирање, па ће стакла бити на канцеларијским вратима тамо где се ради са странкама. ,,Посетиоци ће видети ко је присутан, да ли ради, пије кафу или пуши. Чекамо и новог старешину, начелника Општинске управе“, пренео је Јевтић одборницима.

Разматрајући захтев председника општине Мали Зворник, који је достављен 16. децембра, Комисија за избор, именовања и друштвена признања, упутила је Закључак којим се предлаже председнику Скупштине општине Мали Зворник, Радовану Тадићу, да не предложи тачку 10 за дневни ред V редовне седнице. Овом Закључком стављен је ван снаге Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних, именованих и постављених лица у органима општине Мали Зворник, који је био утврђен на седници Комисије 12. децембра. Председник општине Зоран Јевтић тражио је да се због мера штедње које се спроводе у Републици Србији, па и у нашој општини, ова тачка скине са дневног реда, а стави ван снаге предлог да му се увећа коефицијент за обрачун и исплату плате председника општине, који износи 7.74, за коефицијент 1,00 по основу одговорности за извршење буџета и за коефицијент 2,00 по основу додатка на плату сходно члану 5. Закона о платама у државним органима и јавним службама и за вршење послова команданта Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник. Након достављања допуне материјала за V редовну седницу,  X тачка је повучена и није разматрана.

Ова тачка дневног реда била је претходно предмет расправе у локалној заједници, након објављеног чланка под називом „Вучићев бахати функционер“ на порталу „Opozicionar.com“  18. децембра, а којег су пренеле друштвене мреже. Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић је наведеном порталу упутио захтев за објаву демантија, који је овај портал испоштовао. Том приликом Зоран Јевтић је демантовао да је сам себи повећао плату и доказао пратећом документацијом да Одлука још није ни разматрана, нити усвојена. У прилог демантију, на јавни увид су достављени и износи плата председника општине Мали Зворник у периоду од 2008. до 2016. године.

Прилог: http://malizvornik.rs/index.php/916-objavljen-demanti-predsednika-opstine

Лидер Групе грађана ,,Снага народа“, одборник др Милан Лукић обратио се скупштинском сазиву на V седници локалног парламента, реагујући на чињеницу да је општински сајт објавио износе плата председника општине Мали Зворник у периоду од 2008. до 2016. године, констатујући да Комисију за избор, именовања и друштвена признања треба распустити ако је самоиницијативно донела предлог којим се повећава плата председника општине. ,,Та тачка дневног реда јесте повучена из скупштинске расправе и није предмет одлучивања, али је сплетом околности објављен списак свих плата председника општине од 2008. године до данас. По том извештају ја сам имао највишу плату. Не знам због чега је узета баш 2008. година, а не 2000. То је период пре почетка велике економске кризе, у коме је већина сада угашених привредних субјеката и предузећа у општини Мали Зворник пословала, у коме плата од 1000 евра није била недостижна за интелектуалце на одговорним и руководећим местима. То је и период пре увођења рестрикција у државној и локалној самоуправи, пре забране повећања плата. Одређени подаци и средњи курсеви валута нису тачни. Грађани, такође, морају бити упознати са чињеницом да сам ја, након смене са функције председника општине Мали Зворник, имао до краја 2008. године право на накнаду од око 8.500 евра, али сам се вратио у приватну стоматолошку праксу, у неизвесност и оставио буџету суму на коју сам имао право. Нико ме није консултовао пре објављивања информације о висинама плата председника и желим да јавност буде информисана и о мојој изјави“, истиче Лукић.

Реагујући на излагање др Милана Лукића, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић нагласио је да је те 2008. године, након смене, др Милан Лукић потписао захтев којим се одриче надокнаде и почео је рад у приватној пракси. Његово тадашње право није оспорено. Чињеница је да није могао имати приходе по два основа и да је самостално донео такву одлуку, коју сада истиче. 

Председник општине Зоран Јевтић појаснио је јавности и колегама одборницима, да нико није тенденциозно циљао на плату др Милана Лукића, већ је објава реакција на објаву портала ,,Опозиционар“, који је близак Демократској странци. ,,Информација о висинама плата свих председника објављена је како бих чињенично демантовао да бахато и самоиницијативно повећавам своју плату“, наглашава Јевтић.

Видео запис: РТВ ,,Лотел“/ Општина Мали Зворник

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинари: Далибор Крстић / Драга Прокопић

Share