Општина Мали Зворник за подстицај пољопривреде у 2017. години определила 15 милиона динара

У Малом Зворнику представљене нове уредбе и правилници о државним субвенцијама у пољопривреди

Општина Мали Зворник за подстицај пољопривреде у 2017. години определила 15 милиона динара

Пољопривредницима и другим заинтересованим грађанима у Малом Зворнику јуче су представљене нове уредбе и правилници о коришћењу државних субвенција у области пољопривреде, које је креирало Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије. Главну новину представља то што јавни позив за доделу субвенција у пољопривреди у текућој години расписује Управа за аграрна плаћања, која конкурс објављује на свом интернет порталу.

Презентацију услова и начина коришћења владиних подстицаја у области руралног развоја у 2017. години одржали су стручни сарадници предузећа „Пољосавет“ доо из Лознице, уз подршку Општине Мали Зворник.

Живко Стефановић, саветодавац за агроекономију у том предузећу, рекао је да је Влада Србије за текућу годину определила 2,8 милијарди динара за подршку руралном развоју, од чега је највећи део, у износу од 2 милијарде динара, намењен за унапређење конкурентности у овој области.

У оквиру тих средстава предвиђена су давања за пет врста подстицаја, и то за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне пољопривредне производње, набавку новог трактора, унапређење конкурентности кроз подршку инвестицијама у прераду и маркетинг пољопривредних производа, у сектору млека, меса, воћа, поврћа и грожђа, програме за диверзификацију доходка и унапређење квалитета живота у руралним подручјима кроз подршку младима и подстицаји за набавку нових машина и опреме, као и квалитетних приплодних грла за унапређење примарне пољопривредне производње.

За помоћ младима кроз програме за диверзификацију доходка и унапређење квалитета живота на селу предвиђено је укупно 120 милиона динара. Подстицај се огледа у повраћају уложених средстава у програме у износу од 50 посто, односно 65 посто у подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди, где, према Стефановићевим речима, не спада општина Мали Зворник. Максималан износ који је могуће добити у оквиру овог подстицаја је 1.200.000 динара.

Стефановић је напоменуо да је Јавни позив за подстицаје за набавку новог трактора у току и да пољопривредници захтеве могу поднети од 10. априла до 19. маја 2017. године. Како је објаснио, у питању су трактори за воћарство и повртарство, снаге до 100 КW, који морају бити са кабином. Они који намеравају да користе овај подстицај, поред осталих услова које треба да испуне, морају имати у регистру уписане површине најмање 0,5 хектара јагодастог воћа или винове лозе, односно најмање један хектар јабучастог, коштичавог или језграстог воћа, односно поврћа. Набавку ових трактора држава помаже са укупним фондом од 210,5 милиона динара, кроз повраћај инвестиције у износу од 50, односно 65 посто, а максималан износ који финансира је до 1.800.000 динара.

За подстицаје за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне пољопривредне производње заинтересовани ће моћи да подносе захтеве од 15. априла до 15. октобра текуће године, а важан детаљ је да предмет подстицаја могу бити инвестиције реализоване у периоду од 16. октобра претходне календарске године, а најкасније до дана подношења захтева за коришћење подстицаја. За подстицаје за изградњу и опремање објеката за унапређење примарне пољопривредне производње опредељено је укупно 500.000.000 динара, уз 50 посто повраћаја уложених средстава, односно 65 посто у подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди, и максимални износ појединачног подстицаја до 8.000.000 динара.

Гордана Вујаклија, саветодавац за сточарство, информисала је пољопривредне произвођаче у Малом Зворнику о потреби да и ове године на основу сетвене структуре из 2016. године, Управи за трезор Министарства финансија Републике Србије, поднесу захтев за биљну производњу, напомињући да та процедура неће бити обављена по аутоматизму, као у случају пререгистрације газдинства, и да су пољопривредници дужни да то сами учине.

Она је рекла и то да од 3.маја пољопривредници могу подносити захтеве за рефундацију трошкова за ђубриво, те да је неопходно да сачувају рачуне од куповине ђубрива, како би остварили то право.

Као важну информацију у области пчеларске производње, она је навела да од 01. априла до 31. маја тече рок за пријаву бројног стања пчелињих друштава или кошница, коју је неопходно извршити у Ветеринарској станици, уз напомену да је пријава пчелињих друштава предвиђена и у октобру.

Подстицајна мера у овој области по једној кошници износи 720 динара, а да би је искористили пчелари треба да, након пријаве пчелињих друштава, у року од 15. априла до 31. маја, поднесу захтев Управи за аграрна плаћања.

Вујаклија је рекла да и ове године држава даје подстицаје за узгој свих врста домаћих животиња, које имају контролисано порекло, односно уматичена грла, а услови за добијање су непромењени. Потребно је имати 2 уматичене краве да би остварили право на 25.000 динара по крави, стадо од 10 оваца да би добили 7.000 динара по уматиченој овци, три уматичене приплодне крмаче да би добили 10.000 динара по крмачи и 5 коза за 7.000 динара по уматиченој кози. Новина у 2017. години су подстицаји за неуматичене краве, од 5.000 динара по једном тељењу, што ће за резултат имати обележавање нове животиње у ветеринарској станици.

Стручњаци Вујаклија и Стефановић саветовали су пољопривредницима да се у случају недоумица у вези коришћења подстицаја, пре подношења захтева о свему додатно и детаљно информишу путем електронског портала Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

Општина Мали Зворник за подстицај пољопривреде у 2017. години определила 15 милиона динара

Бранко Радић, стручни сарадник за пољопривреду Општинске управе у Малом Зворнику, на презентацији је рекао да је Општина Мали Зворник у 2017. години за подстицај пољопривреде у буџету определила 15 милиона динара, од чега 9.600.000 динара за физичка средства пољопривредних газдинстава, набавку стоке, система за заливање, заснивање воћних засада, куповину пластеника, пољопривредних машина и опреме за пчеларство. За подстицаје за развој руралног туризма планирано је 1.500.000 динара, по систему рефундирања 70 посто уложених средстава по поднетом захтеву. Предвиђено је и финансирање осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, уз повраћај 70 посто средстава по осигурању. Из ових средстава Општина Мали Зворник суфинансираће и кредите намењене за пољопривреду, кроз плаћање ефективне камате, захваљујући чему ће такви кредити практично бити бескаматни за кориснике. За ову намену у буџету општине планирано је укупно 2 милиона динара. Он је најавио да би ускоро требало да буде формирана општинска комисија која ће утврдити текст конкурса и критеријуме за доделу средства за подстицаје у пољопривреди.

Презентација у Малом Зворнику прва је у низу оваквих скупова, који ће током априла бити одржани за пољопривреднике у Подрињу, ради упознавања са могућностима и начинима коришћења државних средствава у пољопривреди. Презентација је за 7. април најављена заинтересованим у Љубовији и Крупњу, док је у Лозници она планирана за 10. април.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинар: Љиљана Ристановић

Share