Предшколска установа Црвенкапа обележила педесет пету годишњицу постојања

Колектив наше предшколске установе је у петак, 3. новембра, обележио 55. годишњицу од оснивања првог обданишта у Малом Зворнику.

Ова прослава, са изванредним наступом предшколаца и импресивним сценографским и костимографским решењима, била је прилика да се, након 21 године на месту руководиоца Установе, Олга Спасојевић захвали на вишегодишњем поверењу и подршци свим присутним гостима на свечаности, уприличеној у великој сали Дома културе. Стекавши све услове за одлазак у пензију, препустила је од понедељка, 6. новембра, ову одговорну функцију наследници Јелени Николић, која од ове седмице ступа на дужност.

На основу мишљења Васпитно-образовног већа и Одлуке Управног одбора Установе, министар просвете донео је Решење о именовању Јелене Николић за директора Предшколске установе „Црвенкапа” у Малом Зворнику. Николић је 23 године радила као васпитачица, од тога десет на терену у припремном предшколском програму, а од 2009. је у објекту установе.

„Славимо 55. рођендан. Сваке године смо расли, развијали се, да бисмо стигли до овог нивоа опремљености и организације где смо данас. Снимљен је и прикладан филм који веродостојно представља наш развојни пут. Тај и такав развој никако не би био могућ да нисмо имали подршку локалне самоуправе и изузетно разумевање за то колико је важно улагати у децу. Захвалност дугујемо и надлежним министарствима, односно пројектима Националног инвестиционог плана и програму „Реформа пореза на имовину”, подржаног од Владе Швајцарске”, истакла је одлазећа директорица Установе, крунишући своју улогу, мисију и каријеру доласком гостију на ову свечаност из свих установа у којима је радила и са којима је имала изузетну сарадњу.

У протеклих пет година, од прославе великог јубилеја – пола века нашег забавишта, дограђена је вишенаменска учионица и изграђен потпуно нови објекат вртића „Цврчак” у Доњем Насељу.

Вртић, који ради као издвојено одељење Предшколске установе „Црвенкапа”, има две радне собе, санитарне чворове, чајну кухињу и пратеће просторије, за смештај до 50 деце.

Финансиран је средствима из наградног фонда освојеног у оквиру програма „Реформа пореза на имовину”, подржаног од Владе Швајцарске. У оквиру овог пројекта извршени су грађевински радови, уређење дворишта са дечјим игралиштем и паркинг простором, као и опремање просторија.

Средствима локалне самоуправе извршена је набавка доставног возила за превоз оброка из матичне установе.

Доградња Предшколске установе „Црвенкапа” реализована је, такође, средствима из наградног фонда Владе Швајцарске, који је општина Мали Зворник освојила захваљујући успешно спроведеној реформи пореза на имовину.

Дограђена просторија је површине 58 метара квадратних и служи за учење, игру, фискултуру и друге сличне садржаје намењене полазницима ове установе. Учионица умногоме омогућава квалитетније услове боравка деце у вртићу. Опремљена је играчкама и спортским реквизитима, намењеним за игру и забаву најмлађих.

Предшколска установа „Црвенкапа” у Малом Зворнику добила је 23. августа од Министарства правде Републике Србије 780.000 динара за набавку опреме за васпитно-образовни рад.

У оквиру реализације пројекта „Године узлета”, подржаног средствима прикупљеним по основу опортунитета, предстоји куповина дидактичке опреме и рачунарске технике за вртић.

Подмлађен је и кадар, а уз драгоцену праксу искусних колегиница и колега воде Црвенкапу сигурним стазама, које су изградиле генерације запослених, у потпуности привржене професији.

Подсетимо се, Предшколска установа „Црвенкапа” почела је са радом 01. новембра 1968. године. Установа је те давне 1968. године била смештена у бараку код „Прогреса”, са две собе и кухињом у којима је боравила комбинована група од двадесеторо деце и група продуженог боравка од 7 до 10 година.

На самом почетку Установа је имала двоје радника који су обављали стручне послове у васпитно образовном процесу. Након тога Установа се премешта у садашњу Рибарску улицу где остаје до новог пресељења у откупљеном одмаралишту београдског СУП-а у насељу Виле.

До 1976. године Установа ради као самостална радна организација. Тада се интегрише са ОШ „Бранко Радичевић” из Малог Зворника. Из састава Основне школе се издваја 1981. године и од тада је самостална радна организација коју је основала Самоуправна интересна заједница дечије заштите Мали Зворник, а након тога од 1991. године оснивач Установе је Скупштина општине Мали Зворник.

Како је број деце растао из године у годину то се наметнула потреба за изградњом наменског објекта за боравак предшколске деце.

Сарадници који су током многих година бринули о Установи, помагали у настајању и пратили развој, сигурно су дали видан допринос и својим радом убрзали процес који су Установу довели до места које јој и припада.

Потом, 1986. године изграђен је објекат садашње Установе у улици Дринска бб, модеран, функционалан, простран објекат укупне површине 881 m², капацитета да смести 98-оро деце узраста од једне до седам година.

Објекат је имао четири радне собе са пратећим просторијама: фискултурна сала, кухиња, вешерај, канцеларије и био је опремљен неопходном опремом и средствима за целодневни боравак.

Како се број деце у наредном периоду стално повећавао, Установа је била приморана да фискултурну салу преуреди у радну собу, тако да у том периоду броји пет радних соба. Објекат је био доста добро сређен и опремљен, али и даље није имао довољно капацитета да прими сву децу. Услед недостатка простора Установа 2009. године добија средства од Националног инвестиционог плана за доградњу две радне собе, па су, коначно, у септембру 2009. године сва деца уписана у вртић. Од тада су најближе циљу да листе чекања постану прошлост.

💻 Извори: Мали Зворник инфо / Предшколска установа Црвенкапа Мали Зворник

📷 Фото: Мали Зворник инфо

Share