Обележен Светски дан борбе против сиде

Поводом Светског дана борбе против сиде, Агенција Уједињених нација за борбу против те неизлечиве болести (UNAIDS) саопштила је да је 2014. године у свету регистровано 36,9 милиона људи који живе са вирусом ХИВ.

У протеклих 15 година инфекција се проширила за 30 одсто у региону источне Европе и централне Азије, а за 26 одсто на Блиском истоку и у северном делу Африке. Највећи број инфицираних и даље је у Африци.

У Србији је број људи који живе са вирусом ХИВ повећан и тренутно је око 3.000 људи ХИВ позитивно. Процене UNAIDS и Светске здравствене организације су да у нашој земљи има исто толико људи који још не знају да су инфицирани.

Међународни дан борбе против сиде, 1. децембар обележен је и у Малом Зворнику, низом акција.

У Средњој школи Мали Зворник постављен је штанд са промотивним материјалом, где су ученици могли да се информишу о овој болести и превенцији. Након тога, у Дому културе Мали Зворник одржано је предавање на ову тему. Презентације су имали педијатар др Исидора Лазић, ученици Средње школе Мали Зворник и ОШ ,,Браћа Рибар“ Доња Борина, а посетиоци су имали прилику да погледају и едукативни филм. Волонтери су на штанду са промотивним материјалом информисали све заинтересоване о овој теми.

Акције су спроведене у сарадњи са Домом здравља Мали Зворник, Средњом школом Мали Зворник, ОШ „Браћа Рибар“ Доња Борина, Библиотеком „17. септембар“.

Пројекат „Иницијатива младих за здрав и активан живот“ спороводи УГ Искра – Лозница у партнерству са КЗМ Мали Зворник, КЗМ Лозница, КЗМ Бајина Башта и КЗМ Осечина, а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Извори: Канцеларија за младе Мали Зворник / РТВ

Фото: КЗМ Мали Зворник

Корисни линкови:

http://www.rtv.rs/sr_ci/mladi/saznajte/u-svetu-37-miliona-hiv-pozitivnih_664911.html

http://rs.n1info.com/a113998/Vesti/Svetski-dan-borbe-protiv-side.html

Share