Нове чињенице о археолошком истраживању налазишта „Орловине“ у Малом Зворнику

Ускоро нове чињенице о археолошком истраживању налазишта „Орловине“ у Малом Зворнику

Конференција за медије поводом наставка радова на археолошком истраживању налазишта „Орловине“ у Малом Зворнику биће одржана у понедељак, 2. новембра, у 11 часова, у сали Општинског већ. Изјаве ће дати др Дејан Радичевић, професор одељења за археологију Филозофског факултета, руководилац истраживања и председник општине Зоран Јевтић. Потом ће бити организован излазак на археолошко налазиште „ Орловине“ у Малом Зворнику.

Подсећамо, пре две године медији су обелоданили вести да је у Малом Зворнику откривен један од највећих рановизантијских комплекса. Унутар тврђаве налазила се црква из реда већих сакралних објеката тог времена.

Локалитет Орловине, надомак Малог Зворника, годинама је остајао изван пажње археолога. Откриће цркве из VI века изненадило је стручњаке и побудило њихову знатижељу да тај простор подробније истраже. Доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета др Дејан Радичевић, руководилац истраживања, стручњак за средњовековну археологију Историјског института у Београду Дејан Булић, његове колеге археолози Верица Танасић и Никола Вукосављевић, са Теодором Ђурић, студентом археолошког факултета, прошле године, од 9. септембра и током октобра, на археолошком налазишту Орловине наставили су радове на реконструкцији изгледа и величине цркве.

Иницијатива за истраживање потекла је од Дејана Павића, прерано почившег професора историје из Малог Зворника који је успео да заинтересује општинске власти да определе новац за прва истраживања археолошког културног наслеђа, у која се укључио београдски Филозофски факултет. Будући да се са друге стране Дрине налази велика тврђава, из позног средњег века, стручњаци су очекивали да ће и на овом локалитету пронаћи објекте из тог периода. На њихово изненађење, открили су велики рановизантијски комплекс, чија градња одговара владавини цара Јустинијана (527-565).

Извори: Вечерње Новости / Мали Зворник Инфо / Лозница Инфо
Фото архива, 2014. године: Милица Д. Павић / Александар Ацо Катановић / Далибор Крстић
Уредник: Далибор Крстић

Корисни линкови:

Изронио град кнеза Часлава!

Из Орловине изрониле византијске тајне

 

 

Share