Мост на реци Равнаји у Радаљу јединствен је у поступку санације мостова који су оштећени у поплавама 2014.

Мост на реци Равнаји у Радаљу веома је важан за привреду Малог Зворника, јер преко њега пут води ка каменолому за експлоатацију гранита, као и ка насељима Липово Брдо и Јездимировићи, у којима се становништво претежно бавило узгајањем малина. Каменолом у Радаљу, где се експлоатише гранит, подсетио нас је у мају 2014. године на призор са друге планете. Није било штете по објекте и људе, али је утисак о простору био несвакидашњи. Ту су, свакодневно, екипе ЕД Лозница, пословнице у Малом Зворнику, успостављале нисконапонско напајање, а убрзо су завршили и далековод. Војска Србије је била ангажована на одвлачењу материјала. Срећна околност је да није било директне и ненадокнадиве штете по мештане, домаћинства и куће.

Новоизграђени мост на реци Равнаји у Радаљу, шести санирани мост у општини Мали Зворник, званично је отворен за саобраћај, почетком августа 2017. године, а свечаној церемонији пресецања врпце присуствовали су представници локалне самоуправе, извођача радова и Народне банке Србије.

Нови мост подигнут је на месту оног који је 2014. страдао у поплавама. Изградња моста коштала је 4,5 милиона динара, а финансирали су је запослени у Народној банци Србије (НБС), који су тај износ прикупили солидарним издвајањима од својих зарада.

„Овај мост је веома важан за нашу привреду јер преко њега пут води ка каменолому за експлоатацију гранита, као и ка насељима Липово брдо и Јездимировићи у којима се становништво претежно бави узгајањем малина”, рекао је Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник.

Јевтић је подсетио да је реч о локацији на којој је при најмањим падавинама долазило до зачепљења корита и општег колапса. Општина је извршила сва неопходна снимања корита реке Равнаје. На овој локацији у наредном периоду настављено је уређење корита реке, у циљу што потпуније превенције од поплава.

Бранко Черевицки, представник запослених у НБС, рекао је да су се сви радници одазвали хуманитарној акцији и добровољно приложили од једне до седам дневница за помоћ. Он је потврдио да су сви радови обављени беспрекорно и да је све било под контролом НБС.

У обраћању новинарима он је рекао да су запослени у Народној банци задовољни што су учествовали у хуманитарној акцији за обнову моста и што су за око 100 породица из оближњег засеока решили велики проблем и омогућили бољу саобраћајну комуникацију са остатком општине.

Он је рекао да се запослени у НБС труде да помогну кад год могу, да намеравају да организују још оваквих акција, а да су до сада помогли укупно пет општина. Према његовим речима, у акцијама које ораганизују они помажу установе од јавног значаја, најчешће предшколске установе и школе. Издвајања су била добровољна, а за прикупљање средстава за обнову моста у Радаљу запослени су издвојили од једне до седам дневница.

„Видели смо како људи овде живе и одлучили да помогнемо. Све се одвијало под контролом Народне банке Србије. Разматрали смо сваки пројекат, контролисали сваку јавну набавку. У овој хуманитарној акцији учествовали су сви запослени, укључујући и гувернерку Јоргованку Табаковић, којој се овом приликом захваљујем”, рекао је Черевицки.

Мост, димензија 4,5 пута 7,9 метара саграђен је за 45 дана и намењен је путничким возилима, али, према речима извођача радова, може да поднесе и камионе са већим међуосовинским оптерећењем.

Представница извођача радова, фирме „Стобекс“ из Лознице, Милица Тадић, иначе, руководилац радова на изградњи моста на Равнаји, саопштила је да су радови завршени у року.

„Све се одвијало без проблема, уз подршку општине, кад год је била потребна нека помоћ. Једино су се припремни радови одвијали уз одређене тешкоће, због недостатка прилаза, али је и то у сарадњи са општином врло брзо превазиђено“, испричала је Тадић.

Говорећи о техничким карактеристикама објекта, она је рекла да је саграђен од изузетно квалитетног бетона, који може да издржи велика оптерећења. Током градње поштована је сва процедура, укључујући и период мировања од 28 дана након последње бетонаже, због чега се на званично отварање моста чекало месец дана.

На свечаном отварању моста, Јевтић је Черевицком предао захвалницу коју је Општина Мали Зворник доделила гувернерки др Јоргованки Табаковић и запосленима у Народној банци Србије, на име исказане хуманости и часног примера, који су својим гестом дали будућим покољењима.

Јевтић је истакао да је веома захвалан што се општина Мали Зворник нашла међу пет општина у Србији, којима су запослени у НБС одлучили да помогну и додао да је на овај начин успешно настављен рад на уређењу бујичних река и превенцији од поплава, започет уз помоћ Владе Србије и Канцеларије за јавна улагања, која је претходно финансирала обнову пет мостова у општини порушених у поплавама.

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа Мали Зворник / Далибор Крстић / Ђорђе Којић 

Архива:

Нови мост на реци Равнаји званично отворен за саобраћај

Пројекат „Мали Зворник – Где смо 5 година након поплава?” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2019. години.

 

Share