Ефикасније реаговање у ванредним ситуацијама: Припадници ватрогасно – спасилачке јединице у Малом Зворнику

Месец дана пре елементарних непогода, општина Мали Зворник је донела одлуку да стари, неадекватни, ватрогасни и ловачки дом сруши и изгради нови објекат на истом месту. Припадници одељења ватрогасно-спасилачке јединице у Малом Зворнику поплаве су дочекали у најближем објекту зграде сервиса ДМБ.

Мај 2014. године био је највећи и најдрагоценији испит срчаности и способности за локалне ватрогасце-спасиоце, који су надљудским напорима стизали до најудаљенијих заселака и са радницима дистрибуције, „Електроистока”, припадницима полиције, војске и волонтерима допремали залихе хране, лекова, учествовали у евакуацији, у збрињавању најугроженијих суграђана, а памтимо и акције спасавања немоћних животиња.

У новембру 2015. ова јединица у Малом Зворнику пресељена је у нови недовршени дом, силом прилика, јер је привремено коришћени објекат сервиса ДМБ припао новом власнику.

Мали  Зворник је, током дугог периода санације, био и домаћин тродневне радионице за планирање, руковођење и реаговање у ванредним ситуацијама, а она је успешно завршена тренингом-показном вежбом ватрогасно-спасилачке јединице СВС МУП-а РС у Малом Зворнику.

Општина Мали Зворник укључена је у децембру 2015. у програм радионице „Механизми за смањење ризика од природних катастрофа у општинама које су претрпеле штете од поплава 2014. године” који реализује Национални тренинг центар Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Добротворном фондацијом Српске Православне Цркве „Човекољубље”, у својству финансијера и коорганизатора. Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије желео је да после разорних дејстава бујичних поплава утиче на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа и опасности. Тродневна радионица била је намењена обуци представника локалних самоуправа и чланова Општинског штаба за ванредне ситуације о механизмима смањења ризика од природних катастрофа, првенствено поплава.

Учесници који су оспособљени за ефикасније реаговање у ванредним ситуацијама су: чланови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, представници привредних субјеката, овлашћених и оспособљених правних лица за заштиту и спасавање, те повереници цивилне заштите. Циљ је подизање капацитета општинских штабова, у планирању, припреми и реаговању у ванредним ситуацијама, али и размена искустава. У Мачванском управном округу тренинзи су те 2015. године одржани и у Лозници, Шапцу и Крупњу.

Своју спремност у наредним годинама припадници ватрогасно – спасилачке јединице СВС МУП-а РС у Малом Зворнику доказали су небројено пута, а деле судбину својих колега који се увек надају бољој опреми и материјално-техничким средствима

Пројекат „Мали Зворник – Где смо 5 година након поплава?” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2019. години.

Share