Мобилни мамограф: Прегледане 553 суграђанке за три седмице

Од 24. марта до данас, превентивни преглед савременим дигиталним мамографом искористиле су 553 суграђанке из општине Мали Зворник.

Наше суграђанке које су у циљној групи жена од 50 до 69 година старости су у прилици да се одазову овој акцији и искористе бесплатан превентивни преглед, јер се мамографским прегледом могу уочити промене које доводе до рака дојке у раној фази када је проценат излечења преко 90%. Да би се повећао обухват циљне групе за овај преглед, уз претходни упут специјалисте гинекологије, односно изабраног лекара у Дому здравља Мали Зворник, позиву се могу одазвати и жене од 40 до 49 година старости.

Према речима директора Дома здравља др Драгана Бојића, по евиденцији ове установе, у нашој општини у циљној групи је око 1.500 жена. У мобилном мамографу дневно ће се извршити од 35 до 50 прегледа, што оставља довољно времена да за месец дана, колико ће се задржати у Малом Зворнику, све жене могу обавити преглед.

Претходно је потребно да позову Дом здравља због резервисања слободног термина, ради спречавања настанка гужве у раду. Контакт телефон за информације и заказивање мамографског прегледа  је 471- 480. За преглед је довољан идентификациони документ, лична карта, са местом пребивалишта у Малом Зворнику. Здравствена књижица не мора бити оверена.

Радно време мамографа, који се налази на паркингу испред Дома здравља, је сваким радним даном и викендом од 10 до 18, са паузом од 13 до 15 сати, све до 27. априла.

У сврху повећања информисаности становништва и медијског представљања акције сви расположиви ресурси стављају се на располагање Дому здравља Мали Зворник. Општина је подржала спровођење кампање како би одзив био оптималан. Поред ангажовања свих локалних и регионалних медија, извршено је обавештавање јавности и путем промотивних флајера, те лепљењем информативних плаката по месним заједницама.

Реализација прегледа мобилним мамографом у Малом Зворнику резултат је сарадње Министарства здравља, Канцеларије за скрининг рака, Института за медицину рада „др Драгомир Карајовић“, Института за онкологију и радиологију Србије, Завода за јавно здравље Шабац, Дома здравља Мали Зворник и Општине Мали Зворник. Мобилни мамограф је власништво Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“, који је задужен за реализацију и организацију рада у самом мобилном мамографу.

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Share