Манастир „Свети Николај Српски” Соко град: Хришћанке из 23 земље о међурелигијској сарадњи

У манастиру „Свети Николај Српски” Соко град, од 7. до 12. августа ове године одржава се X генерална скупштина и конференција Екуменског форума хришћанки Европе (EFECW), са темом „Ако заћутиш у ово доба” (Jest/Est 4:14) – Хришћанке говоре.

Ово је први пут да се један овакав сусрет одржава у нашој земљи. Првог дана, пре свечаности отварања, пратили смо окупљање учесница које су пристизале из 23 земље света, са далеких меридијана. Упознали смо хришћанке са Филипина, Кипра, из Грчке, Руске Федерације, Украјине, Румуније, Молдавије, Јерменије, Естоније, Литваније, Финске, Шведске, Велике Британије (Шкотске, Енглеске), Холандије, Швајцарске, Француске, Шпаније, Чешке, Словачке, Аустрије, Немачке, Мађарске, Хрватске и Србије.

Свечаном отварању, присуствовали су црквени достојанственици: епископ шабачки, владика Лаврентије (Трифуновић), митрополит и надбискуп београдски монсињор Станислав Хочевар, протојереј ставрофор Владислав Варга, архијерејски намесник Београдско-банатски, из грко-католичке заједнице, као и гости из Англиканске ортодоксне цркве, бискуп Игор Ђурчик и Исламске заједнице у Србији – главни имам Меџлиса ИЗ-е Прибој Харун ефендија Еминагић, са колегом Јасмином, Мухамед ефендија шабачки имам и муфтија мачванско – подрињски Мехмедалија ефендија Вели, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве протођакон Радомир Ракић и представник Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије Гаврило Грбан. Према речима Маријане Ајзенкол, представнице EFECW, која је организатор, уводничар и модератор конференције, овај манастир почива и на молитвама и на раду сестре Крстане. Познати иконописац, сестра Крстана Тасић је иконе у византијском стилу живописала и поклонила манастиру, а једна је најзаслужнијих за организацију овог изузетног скупа хришћанки Европе.


Потом су се јавности обратиле две од три копредседнице Екуменског форума хришћанки Европе (EFECW) Габи Кинесбергер (Gabriela Gabi Kienesberger – Catholic – RC, Austria) и Асеа Рајлеан (Asea Railean – Orthodox, Moldova), а Ева Гулданова (Eva Guldanova – Lutheran, Slovakia) оправдала је своје одсуство, уз срдачне поздраве свим учесницима скупа. Габи Кинесбергер, председница Екуменског форума европских хришћанки захвалила се на гостопримству домаћинима и представила ову европску организацију. Срдачне речи захвалности за гостопримство Преосвећеном владици Лаврентију, свештенству и сестринству манастира и свима које се  труде да у најлепшем светлу прикажу српско гостољубље, духовне, културне, традиционалне вредности, упутила је копредседница  форума Асеа Рајлеан, православна хришћанка из Молдавије. Овом приликом, први пут је коришћена новоопремљена конференцијска сала у манастиру „Свети Николај Српски”.

Уз благослов преосвећеног Владике шабачког Лаврентија, свесрдну помоћ свештенства у манастиру „Свети Николај Српски” Соко град, крај Љубовије, оца Немање, оца Мирка, оца Зорана, овај вишедневни скуп ће оставити траг у времену у коме живимо. „Залагање и допринос култури мира је минимум који као хришћанке можемо у чинити, јер, заиста, као што тема конференције гласи, шта ћемо причати касније ако заћутимо у ово доба“, још једном је истакла Маријана Ајзенкол, у име EFECW.

О љубави и молитви, о томе шта значи ћутати у време кризе, о економском оснаживању жена, њиховој улози у миротворној мисији, проблемима и препрекама са којима се суочавају оне које имају потешкоће у кретању, о екуменском дијалогу жена и њиховој међурелигијској сарадњи – све то обједињено под називом „Ако заћутим у ово доба…” биће неке од тема конференције Екуменског форума хришћанки Европе. „На скупу учествују углавном жене које су активне у својој цркви, теолози, свештенице из протестантских цркава, часне сестре, али и научнице, професорке универзитета. Учеснице форума припадају различитим хришћанским деноминацијама: православној, католичкој, грко-католичкој и признатим протестантским црквама. Иако у његовом раду учествују само жене, ово није феминистички скуп, али ми говоримо кроз жене о женама и различитим савременим проблемима”, каже Маријана Ајзенкол.

Последњег дана конференције биће организован излет у оквиру којег ће учеснице обилазити локалне знаменитости, али ће се и састати са женама активним у удружењима „Незаборав” из Малог Зворника и „Вила” из Љубовије, која се баве добротворним радом.

Екуменски форум хришћанки Европе постоји 37 година и, како наводи Маријана Ајзенкол, редовно организује годишње конференције посвећене најразличитијим темама, а кроз своје активности труди се да помогне женама у различитим деловима света.

„То је најмање материјална помоћ, јер је реч о невеликим сумама новца који прикупљамо на различитим догађајима. Више смо усмерени на то да их подржимо, оснажимо. Део форума је, на пример, „Друштво најмањег новчића”. На својим окупљањима, после молитви, на пример, свако од присутних даје најмањи новчић који има код себе. Скупљањем малих прилога током целе године стигне се до тога да се обезбеди довољно новца да се на при мер, помогне школовање неке социјално угрожене жене. Циљ је показати да и врло малим прилозима можемо некоме значајно помоћи”, каже Маријана Ајзенкол.

Извори: Мали Зворник инфо / Политика / Сајт Српске православне цркве

Фото: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија – Свечано отворена конференција Екуменског форума хришћанки Европе

Прилог: Фото галерија – Манастир „Свети Николај Српски” Соко град

Прилог: Фото галерија – Дочек учесница конференције Екуменског форума хришћанки Европе

Share