Гостопримство и промоција традиционалних вредности: Подршка општина Подриња вишедневном скупу хришћанки на Соко-граду

X генерална скупштина и конференција Екуменског форума хришћанки Европе (EFECW), са темом „Ако заћутиш у ово доба” (Jest/Est 4:14) – Хришћанке говоре, одржава се у манастиру „Свети Николај Српски” Соко град, од 7. до 12. августа.

Уз благослов преосвећеног Владике шабачког Лаврентија, свесрдну помоћ свештенства у манастиру „Свети Николај Српски” Соко град, крај Љубовије, оца Немање, оца Мирка, оца Зорана, овај вишедневни скуп ће оставити траг у времену у коме живимо. „Залагање и допринос култури мира је минимум који као хришћанке можемо у чинити, јер, заиста, као што тема конференције гласи, шта ћемо причати касније ако заћутимо у ово доба“, још једном је истакла Маријана Ајзенкол, у име Екуменског форума хришћанки Европе.

Свечаном отварању присуствовали су владика Лаврентије, београдски надбискуп Станислав Хочевар, као и гости из грко-католичке заједнице, Англиканске ортодоксне цркве и Исламске заједнице у Србији.

Општину Мали Зворник, прве вечери овог форума представљали су заменик председника општине Милош Радојчић и директорица Библиотеке 17. септембар Славојка Спасеновић, активисткиње Удружења жена Малог Зворника и, у својству суорганизатора, чланице Удружења жена „Незаборав”.

Општину Љубовија заступали су начелник Општинске управе Мирослав Ненадовић, директорка Туристичке организације Љубовија Слађана Грујичић и директорка Библиотеке „Милован Глишић” Маријана Петаковић. Из Крупња, свечаности су присуствовали секретар Скупштине општине Милан Марковић и директорка Библиотеке „Политика” Драгослава Остојић.

Управо су жене из Подриња и Азбуковице, активне у удружењима „Незаборав” из Малог Зворника и „Вила” из Љубовије, предвођене Радом Тријић и Драгицом Вучетић, уз подршку установа културе и сродних актива жена, даровале најбоље од себе, са циљем да гошћама из 23 земље Европе и света презентују музику, фолклор, народне рукотоворине и деликатесе гастрономије, промовишу традиционалне вредности, добротворни рад, љубав и пријатељство, размене идеје и искуства. 

Учесници културно-уметничког програма су: КУД „Азбуковица” Љубовија, Изворна певачка група „Соколице”, дует Ковачевић – Станишић, етно група „Лозице” из Лознице, Фолклорни ансамбл „Незаборав” из Малог Зворника, певачка група, три сестре Бабић – Александра, Анђелија и Стефанија. Наступили су и Драган Лазић (Удружење слепих и слабовидих Мали Зворник) у пратњи солисте на фрули Миладина Јурошевића и младог солисте на хармоници Николе Јездимировића.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Уприличен програм за учеснице Екуменског форума хришћанки Европе

Фото галерија: Општина Мали Зворник на отварању конференције Екуменског форума хришћанки Европе

Share