Мали Зворник: Одзив добровољних давалаца крви премашио очекивања

Мали Зворник, 1. децембра 2015. (Мали Зворник Инфо)

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.“
Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.“
Cesare Cantù (1804 – 1895)

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, већ трећу годину заредом у кафеу ,,Кул“ (Caffe ,,Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК), крајем новембра или почетком децембра, крајем марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова.

Седмочлана екипа Института борави у првој недељи децембра у средњем Подрињу, Азбуковици, Рађевини и Јадру. Смештени су у нашем хотелу ,,Ројал Дрина“ (Језеро). Предводи их примаријус др Слободанка Благојевић, жена са стручношћу, топлином и лепом речју, а у име Института обратио нам се Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК.

,,Сарадња са Црвеним крстом у Малом Зворнику је континуирана. Већ дужи низ година ово је средина која одзивом, гостопримством и пажњом заслужује да јој се озбиљно посветимо. Након зубне амбуланте Дома здравља и Дома културе, редовних летњих акција током спортско – риболовног такмичења „Сомовијада“ у данима спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота“, већ три године смо у кафеу ,,Кул“ (Caffe ,,Cool”). Испоставило се да ова иновација доноси резултате. Користимо идеалну локацију и амбијент који анимира младе људе. Поред старијих грађана, редовних у ДДК, придружују нам се матуранти,. Има неуобичајених ситуација, за памћење, попут оних када нам дођу парови, па девојке присуствују акцији да бодре своје симпатије.“

Серафимовић је изразио захвалност свим грађанима који су до сада учествовали у акцијама добровољног давалаштва крви у Малом Зворнику, истакавши да локална самоуправа и Црвени крст свесрдно помажу Институту за трансфузију крви Србије.

Секретар Црвеног крста Драган Николић још једном наглашава са су акције добровољног давалаштва крви немерљиве материјалним вредностима. Одличан одзив и мали број одбијених давалаца крви су потврда успеха. У Малом Зворнику се одазвало 58 суграђана, а 52 је дало крв, од 40 предвиђених добровољних давалаца, што је значајно већи број. Од 2004. године централизована је база података, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Након Малог Зворника, задњег дана новембра, служба за трансфузију крви Србије боравила је у просторијама Црвеног крста у Љубовији, у уторак 1. децембра, од 9.00 до 15.00 часова.

Недељни план рада екипа на терену:
Среда, 02. децембар 2015. Лозница, Гимназија и Техничка школа, од 9.00 до 14.00 часова.
Четвртак, 03. децембар 2015. Лозница, Економска и Медицинска школа, од 10.00 до 15.00 часова.
Петак, 04. децембар 2015. Крупањ, зграда Општинске управе, од 9.00 до 14.00 часова.

“Дати безбедну крв је привилегија, а примити безбедну крв је право.“

Ко може да да крв?

Крв може да да свака здрава особа која има најмање 18 и највише 65 година, тежине веће од 50 килограма. Давалац крви треба да буде здрав, да има добру крвну слику и да буде негативан на узрочнике крвљу преносивих болести: сифилиса, хепатитиса Б, хепатитиса Ц и вируса хумане имунодефицијенције (ХИВ). Мушкарци могу да дају крв на три месеца а жене на четири месеца. Особе које испуњавају критеријуме за давање крви и желе да дају крв треба да се подвргну лекарском прегледу, да дају податке о свом здравственом стању и да се подвргну тестирању на напред набројане болести пре давања крви. Попуњавање упитника са питањима о понашању дотичне особе и његовом здрављу током претходног периода је важно за лекара да одлучи да ли та особа може да да крв и да ли је та крв безбедна за трансфузију особама којима је потребна.

Како су процентуално крвне групе заступљене?

А – око 41%, О – 39%, Б – 15% и АБ – око 5%

RhD фактор : око 85% RhD позитив и 15% RhD негатив

Дефиниција добровољног давања крви из Препоруке П(95) Савета Европе гласи: “ Давање крви се сматра добровољним и неплаћеним, када особа даје крв, плазму или ћелијске компоненте својом вољом и кад за то не прима надокнаду, било новчану или неку која се може сматрати заменом за новац. Заменом за новац сматра се узимање слободних дана на послу, осим ако то није неопходно због давања крви или путовања. Симболични поклончићи, освежење или надокнада путних трошкова у складу су са добровољним и неплаћеним давалаством“.

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и служба за трансфузију крви Србије.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Мали Зворник Инфо

Корисни линкови:

https://www.facebook.com/Dobrovoljni.davaoci.krvi.Srbije/?fref=nf

http://www.nbti.org.rs/Institut-za-transfuziju-krvi-Srbije/115/GDE-MOZETE-DATI-KRV–nedeljni-plan-rada-ekipa-na.shtml

http://www.nbti.org.rs/Institut-za-transfuziju-krvi-Srbije/160/Osnovni-podaci-o-davalastvu-krvi-u-Srbiji.shtml

http://gakfront.org/en/strana/821/informator-o-transfuziji-krvi

http://www.redcross.org.rs/_~2347

https://www.malizvornik.info/?p=478

https://www.malizvornik.info/?p=176&lang=lat

http://www.loznicainfo.com/dobrovoljnim-davaocima-krvi-urucena-priznanja-i-zahvalnice/

 

 

Share