Мали Зворник и Херцег Нови су братске општине

Завршена процедура братимљења Херцег Новог и Малог Зворника

“Сарадња две општине засниваће се на развоју и унапређењу искустава у демократском функционисању локалне управе, размени информација…“

Стеван Катић и Зоран Јевтић, председници општина Херцег Нови и Мали Зворник, потписали су у петак, 2. фебруара, повељу о сарадњи и братимљењу два града. Челници две општине документ су потписали с циљем унапређења и подизања на виши ниво институционалне сарадње локалних самоуправа, верујући да то има изузетан потенцијал који може довести до унапређења квалитета живота од користи за обе локалне заједнице.

Повеља о сарадњи и братимљењу утемељена је на Одлуци о прихватању иницијативе за успостављање сарадње и братимљења Општине Херцег Нови – Црна Гора са Општином Мали Зворник – Република Србија, а коју су одборници херцегновске Скупштине усвојили 26. априла 2016. године, на XX редовној сједници Скупштине општине. Овакав акт усвојен је и у локалном парламенту Малог Зворника на III редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, 7. октобра 2016. године. Одлука о успостављању сарадње општине Мали Зворник и општине Херцег Нови у Црној Гори, подржана је једногласно, у циљу дугорочног повезивања и непосредне сарадње у области локалне самоуправе, привреде, пољопривреде, туризма, образовања, културе, спорта, здравствене заштите, заштите животне средине и других сегмената друштвеног живота.

Председник општине домаћина Стеван Катић нагласио је да га радује што Херцег Нови има све више градова-пријатеља, те да градњу мостова сарадње међу општинама региона види као праксу која може имати само позитивне ефекте.

Поводом потписивања документа, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да званично успостављање сарадње са општином Херцег Нови додатно учвршћује постојеће добре односе два места и њихових грађана, пружајући и формалне услове за конкретне активности, које треба да допринесу побољшању квалитета живота оба места.

Он је истакао да је Повељом о сарадњи и братимљењу општине Мали Зворник са општином Херцег Нови предвиђено оснивање Савета за билатералну сарадњу, као средства за континуирану сарадњу и ефикасну међусобну комуникацију две општине.

Кроз институционалну сарадњу међу општинама биће омогућена размена искуства и добрих пракси, те припрема и реализација заједничких активности од интереса и значаја за развој локалних заједница, што, поред осталог, конкретно подразумева заједничку припрему и подношење пројеката на доступним домаћим и међународним конкурсима.

Јевтић у Херцег Новом борави данас и предстојећег викенда на позив руководства те општине, у оквиру XLIX манифестације “Празник мимозе”, по којој је овај град надалеко познат.

Осим са општином Херцег Нови, општина Мали Зворник успостављене братске везе има и са општинама Косовска Митровица и Трговиште.

Извори: 

Портал Мали Зворник Инфо 

Општина Мали Зворник – Интернет сајт 

Општина Херцег Нови – Званични интернет портал 

Портал Вијести 

Одлука о прихватању иницијативе за успостављање сарадње и братимљења Општине Херцег Нови – Црна Гора са Општином Мали Зворник – Република Србија

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник / Општина Херцег Нови

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

 

Share