Инвеститори из Русије и Турске посетили општину Мали Зворник

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и народни посланик Слободан Бирманчевић из Шапца јуче су са инвеститорима из Руске Федерације, заинтересованим за улагање у развој бањског туризма, обишли хотеле у Радаљској Бањи и разговарали о могућностима унапређења смештајних капацитета. Раније у току дана председник Јевтић састао се и са потенцијалним инвеститорима из Турске, који су вољни да у Малом Зворнику покрену текстилну производњу и запосле око 400 радника.

Поводом ових важних посета, председник Јевтић подсетио је јавност да је 2018. година у Малом Зворнику препозната као година запошљавања, тачније година значајног покретања привреде, те да су у том смислу уприличени јучерашњи сусрети са потенцијалним страним инвеститорима. Према његовим речима, инвеститор из Русије заинтересован је за куповину хотела у Радаљској Бањи, док би, уколико дође до договора и сарадње, једна турска компанија производњу текстила покренула у објекту некадашње пилане „Ново Гучево“ у Малом Зворнику.

„Јуче је био важан дан за Мали Зворник. Имали смо сусрете са два значајна страна инвеститора и надамо се да ће, након разговора и услова које смо им понудили, ускоро доћи до договора и сарадње“, рекао је Јевтић , додајући да је у контакт са потенцијалним инвеститорима ступио преко наших државних институција, у оквиру најављене помоћи и подршке у области покретања привреде у општини Мали Зворник.

Он је истакао да општина Мали Зворник већ више од годину интензивно ради на стварању услова за унапређење туризма у Радаљској Бањи, те да су у том циљу израђени неопходни плански документи. Прошле године урађен је и презентован јавности Елаборат о потенцијалима бање Радаљ. Након тога, као логичан наставак рада у тој области, општина је финансирала израду Плана развоја туризма Радаљске Бање, који је ових дана завршен и дефинише кључне правце рада на уређењу и изградњи Радаљске Бање.

Сусрету са инвеститорима из Русије присуствовала је и представница стручне консултантске фирме ЦТД3 из Београда, Светлана Драгић, која је радила на припреми наведеног документа и која им је овом приликом предочила план развоја туризма Радаљске Бање, истичући да он, поред осталог, предвиђа изградњу модерног рехабилитационог центра, визиторског центра, бањског парка, рибарског села, омладинског села, ауто кампа, са пратећом инфраструктуром, ресторана, паркинга и других садржаја, који би Радаљској Бањи дали одлике савременог туристичког места.

Јевтић је навео да општина финансира и најновију проверу карактерстика и квалитета воде на изворима у Радаљској Бањи, те да је у погледу даљег рада спремна да озбиљне инвеститоре у потпуности подржи и, у складу са законом, уради све што је потребно како би омогућила бржи развој Радаљске Бање.

„Заинтересовани смо за сваки вид сарадње који доприноси циљу, а то је да Бању Радаљ што пре уредимо и понудимо туристима. Општина Мали Зворник спремна је да са озбиљним инвеститором уђе у јавно приватно партнерство и на тај начин подстакне и убрза развој бање“, објаснио је Јевтић и додао да ће развој бањског туризма омогућити нова радна места и грађанима пружити прилику за остваривање додатних прихода, кроз различите делатности које ће моћи да се развијају.

Везано за могуће покретње текстилне производње у Малом Зворнику, у сарадњи са заинтересованим инвеститором из Турске, Јевтић је рекао да је за отварање погона текстилне производње у објекту некадашње пилане „Ново Гучево“, неопходно да општина изврши откуп плаца и објеката на површини од око 5000 m2, како би их уступила потенцијалном инвеститору. Он је саопштио да је тај посао врло известан и да ће општина ребалансом буџета обезбедити средства за куповину простора и проширење индустријске зоне у Малом Зворнику.

Према Јевтићевим речима, осим наведеног простора, општина ће у наредном периоду радити и на откупу нових парцела и континуираном проширењу и уређењу индустријске зоне, коју ће моћи да понуди инвеститорима. Осим тога, развој привреде у Малом Зворнику општина ће и даље подржавати кроз програм подстицања запошљавања, за шта је, кроз различите видове давања, у 2018. години буџетом планирано 18 милиона динара.

Новинар: Љиљана Ристановић

Share