Коме посвећујем песму: Трајни писани споменик професору Драгану Тошићу

У уторак, 14. фебруара, Библиотека „17. септембар”, у сарадњи са Библиотеком Вуковог завичаја из Лознице, уприличила је у читаоници књижевно-уметничко вече посвећено сећању на Драгана Тошића и промоцију збирке стихова др Зорке Тошић под називом „Коме посвећујем песму”.

Ауторка, др Зорка Тошић први пут је штампала нову књигу песама без свог дугогодишњег пријатеља и сарадника на свим раније објављеним збиркама.

„Никада нисам познавала никога сличног. Нежан, весео, одлучан, мудар, диван. Истовремено и див и дете. И пријатељ и брат. Трчала сам у библиотеку као у оазу. Дочекао би ме увек са осмехом, кафом, лепим речима. Имао је решење баш за све, знао све моје тајне, критиковао ме због бесмислених заљубљивања, претераног рада, подржавао ме, тешио, засмејавао, био моја рецензија и глас разума.  Дао је велики допринос нашем граду, нашим животима. Не сме и неће бити заборављен”.

Драган Тошић (1964-2022), био је угледни професор књижевности, библиотекар и уредник културног програма Библиотеке Вуковог завичаја, и дугогодишњи председник Културно-уметничког друштва „Караџић”.

Пуна потврда његове остварености је круг пријатеља који је учествовао на промоцији и представио нам песме посвећене њему.

Стихове посвећене почившем колеги Драгану Тошићу, поред песникиње, казивали су др Слађана Стајић Грујић и Здравко Грујић. О књижевном стваралаштву др Зорке Тошић говорила је Мирјана Пејак, директор Библиотеке Вуковог завичаја, др Бранислав Трифуновић је представио  своје уметничке инсталације, јединствене скулптуре од есцајга, док је мр Дамјан Станишић музиком на гитари употпунио казивање стихова из нове збирке.

Осамдесетак песама распоређено је у циклусима „Писмо”, „У мом срцу”, „Песми и песницима”, „Мало мора” и „Разговори”, а према речима Мирјане Пејак, директорке БВЗ, ауторка је успела да најлепшу напише управо колеги Тошићу.  „У стих „Ти највише веровао си у мене” стаје читав један мали космос, препун слика заједничког одрастања, учења, рада, глачања и брушења стихова, промоција, радости и смеха. Нема лепше потврде односа двоје Људи од поверења, од вере у пријатеља”, поручила је Пејакова, главна и одговорна уредница књиге.

Песникиња, др Зорка Тошић рођена је 23. децембра 1965. године у Лозници.

Завршила је основну школу „Кадињача” у Лозници. Потом је школовање наставила у средњој школи „Вујо Матић”, а након тога је завршила Медицински факултет у Београду и специјализацију интерне медицине.

До сада је објавила пет збирки песама:

„Све моје Љубави”, 2014. године.

„На стази Љубави”, 2015. године.

„Моје лудо срце”, 2017. године.

„Неки други возови”, 2019. године.

„Недовршена писма”, 2021. године.

Директорица Библиотеке „17. септембар” Славојка Спасеновић – модератор, истакла је да ово књижевно вече у Малом Зворнику представЉа омаж прерано почившим библиотекарима Драгану Тошићу и Слађани Гошњић.

Извори: Мали Зворник инфо / Библиотека „17. септембар” / Лозничке новости / Библиотека Вуковог завичаја Лозница

Фото: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share