Канцеларија за младе: Здравственим васпитањем у школама против сиде

Канцеларија за младе Мали Зворник у сарадњи са Средњом школом спровела је акцију поводом обележавања овог дана, тако што је у средњој школи постављен штанд са промотивним материјалом где су ученици могли да се информишу о овој болести и превенцији.

Светски дан борбе против сиде обележен је јуче, а Србија га је дочекала са 74 новооткривене заражене особе HIV-ом у првих шест месеци ове године.

Која је разлика између HIV-а и AIDS, SIDA? HIV је вирус који изазива сиду (AIDS, SIDA).

Синдром стечене имунодефицијенције (HIV болест, AIDS, SIDA) је клиничка манифестација инфекције коју изазива вирус хумане имунодефицијенције:

H – Human I – Immuno-deficiency V – Virus,

A – Acquired I – Immune D – Deficiency S – Syndrome.

У Србији је овим вирусом инфицирано око 2.000 људи, а процењује се да више од хиљаду грађана не зна да је заражено. Прошле године је регистровано 178 особа заражених HIV-ом, што је највећи број у последњих 25 година.

Међу новооткривеним пацијентима заражених HIV-ом током ове, али и претходне године, највише је оних који су имали анални сексуални однос без кондома, затим инјектирајућих корисника дроге, али и особа које се тетовирају и стављају пирсинг у студијима где се не ради стерилним прибором.

Лекари кажу да то не значи да је инфекција у драстичном порасту већ су организоване бројне акчије тестирања на ХИВ на које се одазвало доста људи, а најавише новооткривених било је у кампањама организованим новембру и децембру.

Циљ  овогодишње кампање која се одвија под слоганом ,,Тестирање је у моди. Тестирај се на HIV!“ је подстицање људи на тестирање, подизање свести јавности о добробити ране дијагнозе и правовременог лечења, имајући у виду да једна од три инфициране особе не зна да је инфицирана.

Извори: Канцеларија за младе Мали Зворник / Политика / ЈАЗАС (Асоцијација за борбу против сиде) / Завод за јавно здравље Шабац

Фото галерија: Канцеларија за младе Мали Зворник

Корисни линкови:

Завод за јавно здравље Шабац

http://www.zjz.org.rs/1-decembar-svetski-dan-borbe-protiv-hiv-a/

ЈАЗАС (Асоцијација за борбу против сиде)

http://www.jazas.net/osnovno.html

 

Share