Лесковац даровао књиге сеоским школама у поплављеним насељима општине Мали Зворник

Ученици Основне школе „Милош Гајић“ у Амајићу распаковали су у понедељак, 16. новембра, пристиглу помоћ у књигама прикупљену у Лесковцу, средишту Јабланичког округа, за поплављена подручја општина Маглај, Добој и Мали Зворник.

,,Помоћ је стигла из Лесковачког културног центра. Иза акције стоје Цветана Радивојевић, учитељица из Лесковца, Зоран Јовановић, писац, песник и сатиричар и наш суграђанин, новинар, Далибор Крстић. Овом приликом им се неизмерно захваљујемо“, наводи се у објави учитеља Предрага Пеђе Спасојевића, ентузијасте, просветног радника и хуманитарног активисте, на блогу Основне школе „Милош Гајић“.

Далибора Крстића, нераскидиво повезаног са Придворицом, Бојником и Лесковцем, завичајем предака, током катастрофалних бујичних поплава контактирао је пријатељ, песник и афористичар Зоран Јовановић, покренувши у њиховом родном крају, најпре у сеоском насељу Придворица, акцију прикупљања књига за оштећене или угрожене школске библиотеке Малог Зворника. Акција је у Лесковцу надмашила почетна очекивања, добила медијску подршку регионалног гласила ,,Радио 016“, Лесковачког културног центра, Књижевног клуба “Парабола” и Фестивала књижевности „Think Tank Town“, културне манифестације од регионалног значаја, те портала Јужне вести и Југмедиа инфо. Координатори акције ,,Поклони књигу’’ за обнову фондова библиотека у поплављеним подручјима Србије и Босне и Херцеговине били су Зоран Јовановић, Саша Стојановић Чарли и Цветана Радивојевић.

,,Поштовани суграђани, извештавам да су књиге које сте поклонили за поплављену сеоску школску библиотеку стигле на одредиште. Хвала свима који су учествовали у акцији. Сакупљене оних мајских дана 2014. године са пуно љубави и жеље да се сви поплављени крајеви опораве што пре. У акцији је, уз поменуте, учествовао и Саша Стојановић Чарли. Захвалност дугујемо и Саши Стевановићу, вршиоцу дужности директора ЛКЦ-а, који је подржао ову акцију групе грађана“, истакла је Цветана Радивојевић, донедавно уредница књижевног програма Лесковачког културног центра, један од најактивнијих организатора. Љубав према књигама била је покретач да се организује једна оваква акција у оквиру које је прикупљана литература, најпре за обнову библиотека у Добоју, Маглају и Малом Зворнику.

Одлуком Министарства просвете, у јануару 2014. године, за посебне резултате и доприносе развоју образовања и васпитања у Србији, међу 25 добитника Светосавске награде једини учитељ био је Предраг Пеђа Спасојевић, професор разредне наставе у ОШ „Милош Гајић“ у Амајићу, код Малог Зворника, а након мајских поплава додељена му је Повеља – најзначајније јавно признање које је у септембру 2014. уручила ова општина средњег Подриња установама и појединцима за помоћ при санирању последица од поплава које су задесиле сеоска насеља и центар општине Мали Зворник. Због тога је више него достојан поверења које су му сународници из Лесковца пружили.

Новинару Далибору Крстићу, за допринос у области новинарства и хуманитарне активности, на свечаној седници Скупштине општине Мали Зворник, 17. септембра 2015. године, организованој поводом обележавања Дана општине и јубилеја – 60. годишњице од оснивања општине Мали Зворник, уручена је Плакета, признање за истакнуте суграђане који доприносе бољем квалитету живота и позиционирању општине Мали Зворник у јавности.

Извор: Мали Зворник Инфо

Фото: Предраг Спасојевић / Радио 016 Лесковац

Корисни линкови:

http://amajic.blogspot.rs/2015/11/blog-post_16.html

http://www.lkc.org.rs/

http://radio016.net/?p=1865

http://www.juznevesti.com/Kultura/Prikupljanje-knjiga-za-poplavljene-biblioteke.sr.html

http://jugmedia.rs/lkc-pokloni-knjigu-za-poplavljene/

http://www.loznicainfo.com/briljantnom-ucitelju-prestizna-svetosavska-nagrada/

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/442431/Nagradjeni-ucitelj-nema-za-doktorat

http://radioosvit.com/index.php/mali-zvornik/item/13716-novinar-dalibor-krstic-dobitnik-plakete-opstine-mali-zvornik-za-doprinos-u-oblasti-novinarsta

Share