Малозворничка бућка одржана у Сакару: Рекордан улов

„Малозворничка бућка 2016.ˮ у Сакару

Прва малозворничка бућка одржана је 24. септембра, на познатој стази у Сакару, крај Малог Зворника, у оквиру Лиге Србије у лову сома бућком под окриљем Савеза бућкароша Србије (СБС), уз рекордан улов од око 50 килограма, годинама незабележен у једном дану.

Победничка екипа, Тодор Радосављев и Слободан Лежимирац освојила је прво место, са 11500 грам поена (збир тежина свих уловљених сомова). Другопласирани, Живко Јанковић и Ђорђе Куртеш освојили су 8195 грам поена, а треће место припало је екипи, Иштван Бата и Жарко Чекрђин, са 8090 грам поена. За шест часова, 32 такмичара упецала су 13 сомова који су након мерења враћени назад, поштујући принцип и гесло „Ухвати и пустиˮ („Catch and Releaseˮ).

Организатори такмичења у Сакару су Савез бућкароша Србије (СБС), Општина Мали Зворник и Клуб спортских риболоваца ,,Дринско језеро“ Мали Зворник.

Највећег сома, тешког 8480 грама, уловио је награђени Слободан Лежимирац, а најмања риба која није у улову три најуспешније екипе, тежине 1675 грама, донела је награду Браниславу Станковићу, чија је екипа била четврта у пласману од 16 двочланих екипа. Учесници су допутовали из Сегедина (Szeged у Мађарској), Крчедина, Гроцке, Аде, Мола, Кањиже, Петроварадина, Сремске Митровице, Земуна, Београда, Шапца, Бијељине, Лознице и Малог Зворника.

Такмичења Лиге ове године одржавана су од краја јула, до краја септембра у Ади, Сарвашу (Szarvas у Мађарској), Петроварадину, Кањижи, Сремским Карловцима, Крчедину, Гроцкој, Молу, Новим Бановцима, Земуну, Текији, Сегедину (Szeged у Мађарској), Ади, Бечеју, Новом Бечеју и Малом Зворнику.

Лов сома на бућку популарна је дисциплина међу нашим риболовцима. Последње коло Лиге Србије у лову сома традиционалном аласком методом бућком и наредних година одржаваће се крајем септембра у Малом Зворнику.

Ово је специфична лига, екипно спортско такмичење, које захтева посебне критеријуме и услове организације, истиче Војислав Стаменковић, члан Скупштине Српског савеза бућкароша и оснивач Удружења спортских риболоваца у лову сома бућком ,,Дрина“ Мали Зворник.

Спонзори изузетно вредних награда које ће свакако анимирати бућкароше да се наредне године екипно придруже у много већем броју су: ,,Elko Marine’’– Футог, Ревија ,,Зов’’ – Београд, ,,Травар ДОО’’ – Нови Сад, ,,Промекс ДОО’’ – Шабац, ,,Linea Bety’’ – Нови Сад, Штампарија ,,Новаковић’’ – Мали Зворник, Подрум пића ,,Јовановић’’ – Радаљ, Кафе ,,Fisher’’- Мали Зворник, Хотел ,,Royal Drina’’ – Мали Зворник.

Бућка је у Србији још увек у категорији привредног риболова и дозвољена је искључиво током одржавања Лиге Србије, у школама бућке и током мешовитих такмичења у лову сома варалицом и бућком.

Дисциплина се сада интензивније популаризује бројним гостовањем у емисијама телевизија са националном покривеношћу како би се утицало на измену законодавства јер су све земље у региону и Европској унији либералније. Очекује се да иницијатива Привредне коморе Србије и ССБ за прелазак бућке у рекреативни риболов буде прихваћена и у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Новинари: Далибор Крстић / Драго Гајић
Фотографије: Миодраг Ћирић / Далибор Крстић

Риболов сома бућком бисмо најбоље могли описати као један од занимљивијих начина риболова који захтева доста знања, искуство, спретност, упорност, добро познавање реке, односно дубине подводног растиња и конфигурацију речног дна, спретност приликом управљања чамцем и још доста других ствари. Морамо признати да колико год је риболов сома бућком велики изазов временом се савлада, а та техника са стране делује невероватно и увек има на обали радозналих посматрача.

Бућка може да буде израђена од дрвета или метала, мада се на овим просторима чешће могу видети дрвене. Дрвена бућка заправо би се могла описати као палица дужине од неких 50 цм на чијем крају се налази такозвана “печурка”, пречника око пет центиметара. Та печурка може бити испупчена или удубљена, а на риболовцу је да изабере какав модел ће користити, у зависности од тога колика је дубина воде, те да извуче максимум из ње.

Приликом ударања бућком по површини воде настаје специфичан звук, који иритира сома и диже га са дна. Лови се тако што риболовац у једној руци држи струк, спуштен поред ивице чамца, а у другој бућку. На крају струка налазе се олово, кићанка од црвене вунице и удица. Од мамаца се најчешће користе ритске глисте, дурдубаци, пијавице, ровци, месо шкољки или пилећа џигерица.

Корисни линк

Share