Трагедија која нас је оставила без даха

Тридесетчетворогодишњи Словенац Андреј Беуц још није пронађен у мутној Дрини, након скока са моста на такмичењу које је организовано у оквиру манифестације ,,Људи и мостови“ на „Зворничком љету“ 2016.

Беуц је након скока са висине од 20 метара изронио, али је потом нестао у води.
У близини, на чамцима, били су спасиоци и рониоци, као и припадници Професионалне ватрогасне јединице Зворник. У екстремном спорту, ризик и опасност су саставни део живота. Свака трагедија има и своје хероје. Шеснаестогодишњи Алија Хасанбеговић је истински херој у овој трагедији. Скочио је у хладну, мутну и брзу Дрину. Ризикујући сопствени живот, ронио је у покушају да спаси Андреја Беуца.

Потрага за Беуцом је настављена. Хидроелектрана ,,Зворник’’ у Малом Зворнику је одмах након обавештења да је у Дрини нестао скакач, смањила прилив и проток воде на минимум, чиме је омогућено да се олакша потрага за несталим Беуцом, а у понедељак је ниво воде додатно смањен. Видљивост у води је свега 30 центиметара.

За скокове с моста у Дрину било је пријављено 15 скакача из Немачке, Словеније, БиХ и Србије.
Пријавили су се Немац Кристијан Вурст, који је један од скакача Ред булове Светске серије, те освајачи бројних награда на такмичењима у региону и шире – Алеш Карничник, Јернеј Клинар и Андреј Беуц из Словеније, те Данко Дангубић, Дино Бајрић, Мустафа Шарић, Ведад Башић и Елвир Ковачевић из БиХ, а Лана Марковић, Марјан Милановић, Младен Цветковић, Горан Бојић, Борко Миладиновић и Марко Павловић из Србије. Једина такмичарка била је Лана Марковић из Београда. Борко Миладиновић из Београда је у последњем тренутку одустао, а пријавио се Стефан Јевтић из Крагујевца.

Словеначки трофејни скакач, падобранац и музичар Андреј Беуц, рођен 18. септембра 1982. године, био је девети учесник по реду, а након његове трагедије такмичење је прекинуто.
Скакач Марко Павловић из Крагујевца рекао је новинарима да је у шоку након овог несрећног случаја.
,,Ово је екстремни спорт, сви ми скачемо на сопствену одговорност, свега смо се нагледали, свесни смо свих опасности и сада смо сви потресени“, рекао је Ковачевић.
Он је нагласио да је свака скакаоница опасна. ,,Зна се да се скаче са велике висине, зна се колика је дубина, зна се да је вода мутна и да је у покрету. Све то знамо и ми скакачи и спасиоци, али ето десила се трагедија“, рекао је Ковачевић.

Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је да се десио трагичан догађај и поред добре и жеље и воље да се скокови који су се раније традиционално одржавали на овом мјесту, поново врате.
,,Да смо знали, боље да ово није ни организовано, али сви смо имали лепу и добру жељу, а ево како је завршило. Општина Мали Зворник и град Зворник заједно су организовали ове скокове и потписали уговор са професионалним лицима из Беграда који имају атесте и која су била задужена за безбедност скакача у води, али не могу још да схватим да је нестао младић професионалац“, рекао је Јевтић и пожелио да га рониоци што пре пронађу и да се у току истражних радњи сазна шта је узрок несреће.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да се, нажалост, догодила трагедија.
,,Према речима људи и струке, Беуц је имао додир с водом раширених руку и његово појављивање изнад нивоа воде одмах је указивало да се десио проблем“, рекао је Стевановић.
Он је навео да се не зна да ли је дошло до повреде приликом контакта са водом.
,,Овај трагичан догађај тешко ми је пао, верујте“, рекао је Стевановић. ,,Човека нема, траже га. Никада ми горе није било“, рекао је Стевановић и нагласио да је несхватљиво да је страдао професионалац који има на хиљаде скокова иза себе.

У Зворник су допутовали чланови најуже породице Андреја, најмлађег у фамилији Беуц. Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић пренели су саучешће мајци и сестри преминулог такмичара, изразивши саосећање са ненадокнадивим губитком њима најдраже особе.

Чија је одгoворност, шта је узрок несреће и да ли је изостала адекватно реаговање оних који су били задужени за безбедност учесника, утврдиће полицијска истрага.

Извори: СРНА/Мали Зворник Инфо
Фото: Мали Зворник Инфо

Новинар: Далибор Крстић
Уредница: Љиљана Ристановић

Видео прилог: RTRS vijesti

Share