Мали Зворник: Мобилни мамограф данас прелази у општину Љубовија

Упркос најавама да ће радити у Крупњу, мобилни мамограф из Малог Зворника, након 18 месеци, прелази у општину Љубовија

Данас смо разговарали са директором Дома здравља Мали Зворник др Драганом Бојићем, специјалистом медицине рада. ,,У уторак сам контактирао Министарство здравља и директорку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, прим. др сц. мед. Верицу Јовановић. Након размене информација, речено ми је да ће мамограф бити регистрован и оспособљен за организовани скрининг рака дојке у Крупњу. Потом је дошло до измене првобитног плана. Очекујемо да мобилни мамограф одвезу данас у 18.30 у општину Љубовија. Од 24. марта 2016. године, превентивни преглед савременим дигиталним мамографом искористило је 860 суграђанки из општине Мали Зворник’’, истакао је др Драган Бојић.

Због свакодневног интересовања суграђана, одборника Скупштине општине Мали Зворник и представника локалне самоуправе, те бројних покушаја новинара да добију одговор од Министарства здравља на питање због чега савремени дигитални мамограф борави дуже од годину дана на територији општине Мали Зворник обратили смо се, путем сајта, Фонду Б92: ,,Поштовани, евидентно је да, након успешне акције скрининга рака дојке, један мобилни мамограф већ дуго није у функцији и да је 18 месеци смештен крај Дома здравља у Малом Зворнику. Надамо се да ћете објавити информацију о његовом дислоцирању на следеће одредиште или у надлежни сервис. Наша иницијатива прослеђена Министарству здравља, од почетка августа 2016. године, није уродила плодом, а нисмо удостојени ни директним одговором.“

Председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић одговорио нам је, у неочекивано кратком року, исте вечери: ,,Добио сам одговор да ће ускоро мобилни мамограф почети да ради у Крупњу. Хвала на упозорењу. Срдачни поздрав, Веран Матић.“

Фонд Б92 је започео борбу против рака дојке 2008. године. Тада је у оквиру акције под називом ,,77 жена у 7 дана“ спроведена национална кампања прикупљања средстава за куповину првог мобилног мамографа за превентивне прегледе жена.

Мобилни мамограф наставио је свој рад 11. јануара 2016. године, након бројних успешних акција и прекида, у складу са Планом програма Министарства здравља – организовани скрининг рака дојке у Републици Србији. Планирано је да до краја 2016. године обиђе све општине у западној Србији чије здравствене установе немају могућности раног скрининга рака дојке.

Савремени дигитални мамограф је у складу са Планом спровођења Националног програма за рано откривање рака дојке, радио кратко на територији општина мачванског и колубарског округа, у којима здравствене установе не поседују мамографе за обављање ових превентивних прегледа. У општинама Мачванског округа, после Коцељеве и Владимираца, пресељен је у Мали Зворник. Потом је планирано да борави у Крупњу и Љубовији, а затим иде у Колубарски округ. По свему судећи, овај програм за рано откривање рака дојке ће, након годину и по, коначно бити настављен

Догодило се и током 2014. да, од само два постојећа дигитална мобилна мамографа у Србији, један није био у функцији пола године, због проблема са администрацијом, недостатком кадрова и финансирањем плата радиолога. ,,Мобилни мамограф не ради јер државне институције не могу да се договоре која ће да радити са њим. Министарство здравља и РФЗО направили су проблем коме да га доделе у надлежност, а лечење карцинома у поодмаклој фази кошта и до 100.000 евра“, истакао је тада Председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић. Од Института за онкологију и радиологију Србије, мамограф је те године прешао у надлежност Института за медицину рада Србије ,,Др Драгомир Карајовић”.

Очекује се да Републички фонд за здравствено осигурање обезбеди редовно финансирање мобилних мамографа, јер се захваљући њиховом раду може прегледати преко 30.000 жена годишње, и то у руралним крајевима у којима је много теже спровести скрининг него у градовима. Ординација на точковима спас је за жене у местима где нема радиолошке службе, јер је рак дојке по обољевању и умирању жена и даље на првом месту међу малигним болестима и прва по смртности код жена у Србији, што је у већини земаља превазиђено управо скринингом. Скрининг подразумева примену неког прегледа или теста код особа без симптома у циљу што ранијег откривања одређене болести.

Извори: Мали Зворник Инфо / Фонд Б92 / Дом здравља Мали Зворник / Канцеларија за скрининг рака / Институт за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић“ / Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” / Завод за јавно здравље – Шабац.

Новинар – сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Архива – Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Share