„Дрина је само једна“: Регата од Малог Зворника до Бање Ковиљаче

XIII међународна регата „Дрина је само једна“ одржана је 5. августа, са стартом у Малом Зворнику и циљем на чувеној Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи. Упркос екстремно високој температури, учествовало је око 250 пловила, како медији извештавају: 150 из Малог Зворника и 100 из Зворника, уз добар одзив љубитеља регате. Ова дринска регата организована је и крајем протекле деценије под називом: „У ритму Дрине и плеса“.

,,Очекујемо одличан провод, лепо време, велики број учесника, дружење са пријатељима из Зворника и Малог Зворника. И да се сви након пловидбе заједно проведемо на Жићиној плажи уз звуке драгачевских труба, а за учеснике регате биће традиционално припремљен и војнички пасуљ. Бринемо се и о природи па ће учесници добити одговарајуће кесе за отпатке које ће на циљу регате одложити на одређено место, а комунално предузеће ће их уклонити“, изјавио је члан Градског већа у Лозници Мирослав Радуловић, капетан XIII регате ,,Дрина је само једна“.

Помоћник градоначелника Лознице за економски развој и улагања, Дејан Сталовић, истакао је да су све службе које су укључене у организацију и обезбеђење XIII регате, рониоци, медицинска екипа, гранична и комунална полиција, беспрекорно спремне за старт и пратњу регате до циља. Учесници се морају прилагодити временским условима, температури, припремити воду за пиће, заштитити се качкетима, капама или шеширима. Очекујемо успешну регату, VI коју заједнички организујемо са градом Зворником и настављамо традицију.

Ових дана уређени су прилаз Жићиној плажи и сама плажа а помоћник градоначелника Дејан Сталовић каже да регата Лозници доноси много и у маркетиншком и у финансијском смислу јер је Ковиљача овог лете пуна гостију. Финансијска корист огледа се у томе што је у Бањи Ковиљачи тешко наћи слободно место, смештајни капацитети су попуњени – рекао је Сталовић.

Милош Радојчић, заменик председника општине Мали Зворник: ,,Дринска регата је једна од највеселијих манифестације коју заједнички организујемо. Још једном користимо прилику да промовишемо реку Дрину, природу и наше градове, уживајући у свему што нам река пружа. Извор је задовољства и испуњености.
У понедељак, 07. августа, биће уприличен традиционални сусрет председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића и начелника града Зворника, Зорана Стевановића, ,,Људи и мостови“, на мосту Краља Александра I Карађорђевића. Предвиђени су размена пригодних поклона у знак сећања на манифестацију, као и пригодан културно уметнички програм.
Пре званичног дела манифестације ,,Људи и мостови“, планирано је полагање цвећа у знак обележавања годишњице смрти трагично настрадалог словеначког скакача Андреја Беуца.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је циљ регате која се оганизује XIII годину у Зворнику, а шесту годину заједно са градом Лозница и општином Мали Зворник, да спаја народ који живи на обалама реке Дрине.

Зворничким учесницима регате придружила се и амбасадорка Бугарске у БиХ Августина Цветкова-Карабашева која је истакла да јој је велико задовољство да буде једна од учесница Дринске регате. Она је нагласила да амбасада Бугарске у БиХ остварује добру сарадњу са градом Зворником, а резултат сарадње је и данашње учешће, уз уживање у лепотици Дрини.

Горан Радаковић, капетан регате из Зворника, истакао је да мало градова у свету могу да се похвале таквом лепотицом, каква је наша река Дрина. Он је на старту регате истакао да ће сви учесници, који су са око 100 пловила, кренули из Зворника уживати у прелепом амбијенту и добром расположењу. Он је рекао да је стаза регате дуга око 25 километара, те да ће за све учеснике бити обезбеђен ручак у Доњем Шепку.

Извори: Мали Зворник Инфо / Радио Освит

Фотографије: Мали Зворник Инфо / Далибор Крстић / Слободан Пајић / Драгана Јашић

Фото галерија: Регата ,,Дрина је само једна“

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share