Регата „Дрина је само једна”: Валовита граница која повезује суседе

Дрина је одувек за све у овом крају била извор задовољства и испуњености, а када се низ ову реку отиснете на пловидбу добро расположење вам је загарантовано.

Спуст стартује од Малог Зворника до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи низ брзаке и вирове плаховите Дрине што додатно доприноси узбуђењу које човек увек осети на овој реци. Бројна публика стечена за све године постојања регате нестрпљиво очекује датум када ће се поново окупити на веселом дружењу на Дрини.

Таласа се зелена Дрина, ваља воду из даљина, а на обали у Малом Зворнику окупило се света у недељу па тражи место где да порине чамац за спуст до Жићине плаже у Бањи Ковиљачи. Још нису сви стигли ни да надувају своје чамце, а на другима је већ замирисао роштиљ, запениле се лименке разних газираних пића музика затрештала. Нешто после десет претходница се отисну са обале, а за њом кренуше и остали у сусрет Зворничанима који на левој обали стрпљиво чекаше другаре са десне. Тако отпоче регата „Дрина је само једна”, а у њој разних пловила, од великих, наткривених који могу да приме и фудбалски тим са све резервама, преко гумених до двоседа и једноседа. Неко, ипак, воли да ужива сам на своме, довољно му је и весло, а избор музике препушта онима на већим пловилима.

Капетан регате Мирослав Радуловић, члан Градског већа Лознице, каже да је на старту било пријављено више од 150 пловила.

„После дужег кишног периода регату је дочекало лепо време и, као и ранијих година, она је поново прави фестивал на води. Ова заједничка манифестација Лознице, Зворника и Малог Зворника још једном је доказала да нас Дрина повезује, омогућава нам да се лепо дружимо, али и да промовишемо наше туристичке потеницијале. Леп је повод да представимо све оно лепо што имамо да понудимо”, каже Радуловић.

И Војислав Стаменковић, члан кабинета председника општине Мали Зворник, каже да је лепо видети сарадњу између Лознице, Зворника и Малог Зворника у организацији спортско-туристичке манифестације која привлачи велики број учесника, али и посматрача. Он је на старту свима пожелео мирну Дрину и леп провод. „Лепо време, велики број пловила, весело је, живо је и мислим да ће до краја тако бити.”

Активисти Удружења „Еко Дрина” Мали Зворник, у право време на правом месту, реализовали су важан сегмент својих пројекатних активности, дарујући платнене цегере учесницима регате. Пројекат „Променимо навике – стоп пластичним кесама” има за циљ да се јача колективна свест о смањењу отпада на месту настајања, односно о смањењу употребе пластичних кеса, које представљају озбиљан еколошки и пејсажни проблем у Србији.

Милош Радојчић, заменик председника општине Мали Зворник, обратио се учесницима непосредно пре старта регате: „Уживајући у свему што нам река пружа, још једном користимо прилику да промовишемо реку Дрину, природу, наша насеља и градове.”

Регата од Малог Зворника до Жићине плаже није међународна само зато што је заједнички организују локалне самоуправе из две земље, већ и зато што привлачи учеснике из других држава. Тако је први пут у Србију стигао Московљанин Сергеј и одмах се упознао и са њеном, по многима, најлепшом реком.

„Први пут сам у Србији и драго ми је што сам на Дрини и што учествујем у дринској регати. Овде је прелепо, вода је лепа, атмосфера је сјајна, људи су тако дружељубиви и пријатни, сви ми желе добродошлицу и лепо се дружимо”, рекао је Сергеј за портал Лозничких новости, на старту регате, па пожурио у чамац да не пропусти пловидбу.

Како је регата пролазила реком тако се обалама ширио мирис распаљених роштиља, мешала се музика са разгласа, неки су стигли и да се окупају у реци, а некима је била потребна помоћ да би на време стигли на циљ. Није се журило да би се стигло пре других него зато што се на обали крчкао чувени војнички пасуљ, а то се не пропушта.

Регата је протекла без проблема, а прва пловила пристала су око два сата на Жићину плажу. За сваки случај, рониоци, гранични полицајци и медицинско особље лозничког Дома здравља били су спремни да реагују, уколико се укаже потреба.

Дрину, као и све друге лепоте које нас окружују, треба чувати. Ако их ми не чувамо, нема ко други.

Градски менаџер Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице за економски развој и улагања, истакао је да су учесницима регате, поред мајица, дељена и упутства са правилима понашања на реци, као и кесе за отпатке, одговарајући материјал који подстиче еколошку свест,
Према његовој процени регата је на нивоу претходних година. Сви пријављени регаташи су осигурани код покровитеља и пријатеља ове манифестације „Дунав осигурања”. Сарадња се наставља, а ово је VII регата која се заједнички организује са градом Зворником.

У понедељак, 6. августа, биће уприличен и традиционални сусрет председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића и начелника града Зворника, Зорана Стевановића, ,,Људи и мостови”, на мосту Краља Александра I Карађорђевића. Предвиђени су размена пригодних поклона у знак сећања на манифестацију, као и пригодан културно уметнички програм.

Извори: Лозничке новости / Туристичка организација града Лознице/ Мали Зворник инфо

Новинари: Небојша Трифуновић / Далибор Крстић

Прилог – Фото галерија: Мали Зворник инфо

Share