Девојке победнице у јубиларном надметању за Часни крст

Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић победнице у витешком надметању за Богојављенски крст

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, на Богојављење, 19. јануара 2017. године, у 13 часова, на Зворничком језеру код Хидроелектране ,,Зворник” у Малом Зворнику, на плажи, одржано је X пливање за Богојављенски крст.

Поводом хришћанског празника Богојављења Црквена општина Мали Зворник, уз помоћ спонзора – ливнице ,,Пантеон” и покровитеља – општине Мали Зворник, Хидроелектране  ,,Зворник” у Малом Зворнику и града Зворника, организовала је јубиларно пливање за Часни крст.

Победнице су, симболично, две учеснице – Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић.

Најуспешнија такмичарка, Маријана (19), до сада је учествовала девет пута на пливању за Богојављенски крст. То је и породична традиција. Прошле године је са сестрама Јованом и Маријаном пливао њихов брат Милорад, а учесници овог надметања, у протеклој деценији, били су бака Савка и отац Гојко Кркаловић.

Девет кандидата пријавило се за учешће на јубиларном пливању за Часни крст на Зворничком језеру: Маријана Кркаловић и Драгана Стефановић, Ведран Илић, Дарко Дакић, Стефан Кукољ,  Дејан Доминковић, Ненад Ерић, Огњен Стијеља и Вељко Бојић из Малог Зворника. Ове године суочили су се са ледено хладним Зворничким језером и спољном температуром од -5˚C.

Крст за којим су пливали такмичари дугачак је 65 центиметара, тежак 2,7 килограма и обливен бронзом. Такмичари су до крста морали да препливају 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа.

Победница је добила крст Ливнице ,,Пантеон“ у трајно власништво, као и велики сребрњак, а сви учесници су добили сребрњаке као пригодне награде за овај јубилеј.

Пре пливања одржана је литургија у цркви Сабора Срба светитеља и литија до језера.

Фото галерије: Љубиша Миличић / Борис Катић / Далибор Крстић

Новинар: Далибор Крстић

Архива: Богојављење 2016. године

Петар Панић из Лознице победник богојављенског пливања за Часни крст

Share