Свечаност прославе Дана општине оплемењена уметничким изразом

Изложба ликовних радова Дејана Крстића отворена у дану када празнују општина Мали Зворник и Библиотека „17. септембар”

Библиотека „17. септембар”, основана 1961. године, обележила је дан ове јавне установе, која је у новој фази развоја, стварајући амбијент са савременим средствима, богатим књижним фондом, увек доступна суграђанима који вреднују знање, литературу, уметнички и књижевни израз.
Овом приликом, млади уметник Дејан Крстић из Малог Зворника, који је недавно у Ужицу одржао трећу самосталну изложбу слика, испунио је обећање и презентовао своје радове суграђанима поводом обележавања 17. септембра, Дана општине. У оквиру изложбе публици су приказани радови настали из преиспитивања идеје слободе и њеног значаја за индивидуу.
Талентовани млади сликар Дејан Крстић добитник је Плакете општине Мали Зворник 2017. године, за допринос развоју и промоцији општине. Тренутно похађа мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у оквиру студијског програма цртање, под менторством професора Вишње Петровић.


„Прва самостална изложба у Малом Зворнику, четврта у низу за мене, пружила ми је шансу да своје радове изложим и у родној општини. На моје велико изненађење, прошле године сам добио признање општине Мали Зворник, а сада ми је задовољство да са установом културе допринесем организацији и програму ове свечаности, остваривши узајамну сарадњу са општином. По завршетску студија настављам као академски сликар своју каријеру самостално. Излагао сам у Новом Саду („Лицем у лице”), Смедереву („Иза одраза”) и Ужицу („Белешке”), у новембру очекујем да ћу гостовати у Сопоту, а следеће године и у Београду”. На питање да ли себе у будућности види у Војводини или у Београду, Дејан није могао да прецизно одговори, али очекује да ће то бити у инспиративном окружењу, на лепом месту.
Крстић у свом раду најчешће воли да користи комбиновану технику, да експериментише са већ установљеним техникама, како би направио свој уметнички израз. Користи графит, угљен, комбинацију уља и угљена, што није честа комбинација, а у својим радовима користи и хиперманган, који опет у овим радовима који већ личе на фотографију дају мало рустичан приказ, стварајући утисак прошлог времена, сећања на нешто што се већ догодило.


Ауторска целина која је изложена настала је уз помоћ психоаналитичког приступа од стране аутора који свој рад заснива на идеји портрета у виду слике, цртежа, фотографије. Крстић испитује поље страха од одступања од друштвених норми, односно од појма нормалности. Према речима аутора, друштво потенцира на позитивности и избегава дискусију о личним траумама, док се он кроз стваралачко-истраживачки рад труди да код посматрача подстакне самопреиспитивање и разумевање других људи. Процес рада обухвата избор модела, фотографисање и интервју током кога се моделу постављају питања са циљем да се доспе до суштинских карактеристика особе. Добијене фотографије се даље обрађују и приказују као самостална дела у виду цртежа. Разлог за умножавање и благу варијацију у кадру на основи потрета јесте потреба да се створи једна хоризонтала, односно везаност између свих портрета.


Изложба радова Дејана Крстића биће отворена до петка 21. септембра, у омладинској сали Дома културе.

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share