Мостови солидарности: Помоћ суграђана уручена породици Аметовић

Малозворничани прикупили око 1.400.000 динара помоћи породици Аметовић

Новац који су становници Малог Зворника прикупили у протеклих неколико месеци за помоћ у обнови куће породице Аметовић из Радаља уручен је у четвртак, 22. децембра, оцу породице, Драгану Аметовићу, посредством Центра за социјални рад у Малом Зворнику.

Уручење помоћи обављено је у присуству функционера локалне самоуправе, председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, заменика председника општине, Милисава Деспотовића, председника Скупштине општине Мали Зворник, Радована Тадића, заменика начелника Општинске управе, Бранка Илића, грађевинског инжењера, Зорана Бркића, представника донатора и медија.

У хуманитарним акцијама за сакупљање новчане помоћи за Аметовиће укупно је прикупљено нешто више од 1,4 милиона динара.

Запослени у институцијама и установама са подручја малозворничке општине прикупили су заједно 659.527 динара, од чега је раније измирен дуг за утрошену електричну енергију породице Аметовић и финансиран поновни прикључак домаћинства на електро мрежу, у износу од 322.729,10 динара, док је остатак прикупљених средстава, у износу од 322.729,10 динара, данас предат Аметовићу у Центру за социјални рад.

Помоћ су донирали руководиоци и запослени у органима Општине Мали Зворник, одборници Скупштине општине Мали Зворник, чланови Општинског већа, на челу са председником општине и Општинска управа, који су заједно сакупили 393.770 динара. Међу установама, институцијама и јавним предузећима чији су запослени донирали помоћ за породицу Аметовић су: Предшколска установа „Црвенкапа” из Малог Зворника, 171.487 динара; Основна школа „Стеван Филиповић” из Радаља, 31.891 динара; Јавно комунално предузеће „Дрина” из Малог Зворника, 28.000 динара; Дом здравља Мали Зворник, 21.010 динара; Основна школа „Бранко Радичевић” из Малог Зворника, 12.100 динара; Основна школа „Никола Тесла” из Велике Реке, 12.000 динара; Библиотека „17. септембар” из Малог Зворника, 10.700 динара; Основна школа „Браћа Рибар” из Доње Борине, 10.500 динара; Средња школа из Малог Зворника, 10.300 динара; Основна школа „Милош Гајић” из Амајића, 8.500 динара и Центар за социјални рад, Мали Зворник, 5.000 динара.

Прикупљена новчана средства Драгану Аметовићу у четвртак је уручила и млада хуманитарка Сара Ерић, која је водила акцију кафеа „Сара” из Малог Зворника, у којој је сакупљено 423.940 динара помоћи за Аметовиће.

Суграђанин Жељко Пантић, музичар из Сакара, предао је Драгану Аметовићу 254.270 динара сакупљених у оквиру хуманитарне музичке вечери за помоћ овој породици, организоване у октобру, уз учешће бројних музичара и предузетника из окружења.

С обзиром на потребу за оваквим акцијама и чињеницу да су многи људи спремни да помогну, под условом да помоћ оде оном коме је намењена, Жељко и Сара навели су да размишљају о могућностима за оснивање фонда за помоћ угроженима на подручју општине, који би имао свој рачун и Статут по којем би радио, преко којег би много лакше, ефикасније и транспарентно спроводили хуманитарне акције.

Директорка Библиотеке „17. септембар” из Малог Зворника, Славојка Спасеновић, уручила је 35.000 динара прикупљених у оквиру хуманитарног концерта Фолклорне секције библиотеке, одржаног у октобру у Радаљу, наводећи да су у акцији, осим суграђана, учествовали чланови секције, односно ученици из Малог Зворника, Радаља и Брасине и њихови родитељи.

Директорка Основне школе „Бранко Радичевић” из Малог Зворника, Стојанка Бугарин, предала је око 48.000 динара помоћи сакупљене у организацији ученичког парламента ове школе.

Она је навела да су ученици новац сакупили у оквиру хуманитарног базара, на којем су продавали различите предмете које су самостално направили, те да је у акцији ове школе за помоћ Аметовићима прикупљена и одређена количина одеће и обуће.

Директорка Центра за социјални рад, Биљана Којић, захвалила је свима који су учествовали у акцији и донирали новац за помоћ у обнови куће породице Аметовић.

Она је похвалила посебно ангажовање младих у хуманитарним активностима и што су искористили своју видљивост и утицај на друштвеним мрежама да допринесу прикупљању помоћи, додајући да верује да ће и убудуће помагати угроженим суграђанима.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, такође је захвалио свим суграђанима који су се одазвали акцији за прикупљање помоћи за породицу Аметовић и позвао их да остану уз ову породицу, посебно суграђане који до сада нису учествовали и подрже акцију убудуће, у циљу да троје малолетне деце добију одговарајуће услове за живот и безбрижније детињство.

Он је рекао да су прикупљена средства веома значајна и подсетио да је локална самоуправа из буџета издвојила 1.000.000 динара за реконструкцију и доградњу куће породице Аметовић, али да то још увек није довољно средстава за завршетак планираних радова, будући да процењена вредност радова, према пројекту, износи око 3,2 милиона динара и да је након изградње потребно и опремање куће неопходним намештајем.

Јевтић је рекао да се радови на реконструкцији и доградњи куће одвијају према плану и да завршетак зависи од обезбеђења финансијских средстава која недостају, те да ће локална самоуправа настојати да обезбеди потребна средства и да је свака помоћ и убудуће добродошла.

Пошто је извођач саопштио да постоји потреба за додатним радовима на објекту, Јевтић је рекао да ће представник надзорног органа и пројектант са представницима Центра за социјални рад размотрити оправданост овог захтева, а да ће општина када јој Центар за социјални рад достави одговор у вези тога размотрити могућност додатног финансирања.

Он је оценио да ће за наставак радова сигурно бити потребна значајна новччана средства и позвао донаторе да помогну у складу са својим могућностима.

Председник општине Мали Зворник подсетио је да је локална самоуправа из буџета платила стручни надзор над извођењем радова на обнови и доградњи куће породице Аметовић, у износу од 150.000 динара, како би обезбедила да објекат буде квалитетно урађен и безбедан за живот.

Породица Аметовић, док трају радови на обнови куће, смештена је у стану Основне школе „Стеван Филиповић” у Радаљу, који је претходно о трошку општине реновиран и уређен за становање.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share