Уведена ванредна ситуација у општини Мали Зворник

На предлог Завода за јавно здравље из Шапца, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији малозворничке општине, због неповољне епидемиолошке ситуације проузроковане ширењем заразне болести Ковид-19 и непоштовања од стране грађана мера и препорука Кризног штаба за сузбијање епидемије ове болести, а ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва.

Одлука о увођењу ванредне ситуације у општини Мали Зворник донета је у сладу са закључком општинског Штаба за ванредне ситуације, усвојеним на телефонској седници у петак, 13. новембра, у 12 часова, на којој је, поред овог, усвојено још неколико закључака, наредби и препорука, у циљу сузбијања ширења епидемије вируса Корона на територији ове локалне заједнице.

Закључком Штаба од данас је у општини Мали Зворник забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном, дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће личне мере заштите.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

На снази је и забрана организовања свечаности и других забавних манифестација.

Радно време угоститељских објеката и ноћних клубова ограничено је тако да објекти неће радити од 21.00 до 6.00 часова наредног дана, док угоститељски објекти који имају башту неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21 час, а у отвореном делу објекта од 23 часа до 6 часова наредног дана.

Обавезно је прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна лица или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

У установама предшколског васпитања и образовања наложена је пуна примена свих превентивних мера.

Основне, средње и високошколске установе у обавези су да одложе додатна окупљања, а испите организују уз примену прописаних мера заштите, као што је физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маски и рукавица и доступност дезинфекционог средства на бази 70% алкохола.

У јавном превозу на подручју општине Мали Зворник обавезно је ношење маски и дозвољена вожња по једног путника на седишту, уз што чешће проветравање и дезинфекцију возила након вожње.

Спровођење мера заштите, које подразумевају ношење маски и рукавица, обавезно је и у верским објектима и приликом вршења верских обреда, у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама.

Честа дезинфекција обавезна је у свим јавним објектима и заједничким просторијама у стамбеним зградама, као и чешће прање улица и јавних површина, уз употребу дезинфекционог средства.

Општинска управа општине Мали Зворник задужена је да изврши појачану превентивну контролу спровођења противепидемијских мера, кроз поступање комуналног инспектора и других инспекцијских служби.

Ради сузбијања ширења заразне болести Ковид-19, Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник позвао је грађане да што више послова у Општинској управи настоје да ураде телефоном или имејлом, без доласка у зграду општине, а грађане који имају проблеме са респираторним инфекцијама и повишеном температуром да се одмах јаве у Ковид амбуланту Дома здравља у Малом Зворнику ради добијања савета и инструкција за даље поступање.

Општинској управи општине Мали Зворник, државним органима, предузећима, услужним радњама, установама и организацијама општински Штаб за ванредне ситуације наложио је да обавезно спроводе мере дезинфекције, а за дезифенкцију јавног простора и јавних површина задужио Јавно комунално предузеће „Дрина” из Малог Зворника.

Општинска управа општине Мали Зворник задужена је да путем електронских медија и локалних радио станица обавести становништво општине Мали Зворник о току, закључцима и препорукама донетим на седници Штаба.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Sačuvajživote #Covid19 #Corona 

 

Share