Зворничко језеро: Угинула риба после налета корморана

Велика количина угинуле рибе појавила се протеклог викенда на Зворничком језеру, а, према речима риболоваца, то је последица све учесталијих напада корморана, који већ годинама опседају овај крај. Како објашњавају у удружењу спортских риболоваца „Дринско језеро“, велики вранац, односно корморан, дуж дринске обале борави од октобра до марта, али су се многа јата одомаћила и ту бораве преко целе године.

,,За три минута, у једном налету уништили су на десетине примерака риба, које сам после скупљао по језеру. Рибљи фонд је ионако осиромашен, али ово је додатна штета. Разлог је нагли пораст њихове популације и прекобројност. У земљама ЕУ тај проблем је одавно решен и број птица је смањен и коригован док код нас на ову пошаст нико не обраћа пажњу. Корморан је заштићена врста, а иза њих остају гомиле угинуле рибе, коју нису успели да прогутају’’, каже Миодраг Ћирић из удружења риболоваца.

Само на Зворничком језеру борави око 600 јединки које иза себе остављају пустош, док корисник рибарског подручја „Екорибарство“ из Ваљева покушава да смањи насталу штету редовним порибљавањем и плашењем птица. То даје незнатан ефекат јер иза прождрљивих птица остаје ненадокнадива штета.

Новинар: Слободан Пајић
Извор: Блиц

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Миодраг Ћирић

Kormorani - Zvornicko jezero

Share