Доња Борина и Брасина: Мештани на ивици стрпљења захтевају здраву воде за пиће

Збор грађана Доње Борине и Брасине у Дому Културе у Доњој Борини којем је присуствовало стотинак мештана ова два сеоска насеља одржан је последњег дана јануара, уз посредовање администратора странице Мали Зворник – Глас народа Жељка Богдановића. Детаљан записник са овог састанка водио је председник МЗ Доња Борина Зоран Танацковић.

Чинило се, средином новембра 2015. створени су предуслови за наставак радова на довршетку водовода од изворишта Шипад до Месне заједнице Доња Борина. Одређена је привремена мера којом се Станиславу Крсмановићу налаже да омогући ЈКП ,,Дрина“ наставак радова започетих на реконструкцији примарне водоводне мреже ка сеоском насељу Доња Борина, тако што ће кроз спорне парцеле, које су предмет судског спора, на дубини од два метра положити и затрпати цеви пречника 20 цм. Недуго потом, предмет је додељен на разматрање Вишем суду у Шапцу.

Мештани су били веома револтирани тренутним стањем и захтевали су објашњење шта је конкретно урађено од последњег збора који је одржан крајем септембра 2015. године. Због тога је уприличен састанак са председником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем, председником Скупштине општине Боривојем Радићем, инспектором Општинске управе Мали Зворник Миливојем Танасковићем и директором ЈКП ,,Дрина“ Бошком Марковићем.

Према сведочењу присутних, утисак је да нема оптимистичних информација. Директор ЈКП ,,Дрина“ Бошко Марковић остаје категоричан да водовод у Доњој Борини није довршен због проблема имовинско-правне природе, надомак села, око четири километра од центра, које очекује судски епилог.

Председник општине Зоран Јевтић покушао је да смири веома напету ситуацију, уз обећање да ће локална самоуправа настојати да од Вишег суда у Шапцу добије што пре било какву одлуку о спору, са циљем да се радови наставе и да житељи ових насеља што пре добију исправну воду за пиће која служи за јавно снабдевање становништва или за производњу намирница намењених продаји. ЈКП мора да размотри и алтернативни правац ако суд не потврди привремену меру.

Опште негодовање изазвала је информација да ће вода поскупети на 45 дин по м3. Директор ЈКП ,,Дрина“ Бошко Марковић је на питање грађана да ли да плаћају воду у овим околностима када је већ годинама утврђена повишена концентрација тешких метала одговорио да морају. Марковић је истакао да половина корисника услуге водоснабдевања не плаћа редовно воду па комунално предузеће мора обезбедити наплату да надокнади своје трошкове. Мештани Доње Борине су бурно констатовали да се од њих захтева да плаћају неисправну, док остатак општине избегава да плаћа чисту и исправну воду за пиће.

Пред завршетак скупа, председник општине и директор ЈКП ,,Дрина“ су, на захтев грађана, изјавили да ће у току ове седмице одржати састанак да се утврди да ли постоји могућност да се вода не наплаћује за Доњу Борину и Брасину све док вода не буде исправна и дозвољена за пиће.

Учеснике збора је интересовало који делови Борине и Брасине ће имати воду када у наредном периоду буде регулисан имовинско-правни спор. Како је већ раније појашњено, у првој фази изградње водовода у Доњој Борини сви мештани чије су куће до 170 метара надморске висине могу очекивати нормално снабдевање водом, што је око 60 одсто становништва, а остали ће се до завршетка друге фазе водовода снабдевати са јавних чесми у центру села.

Општина Мали Зворник, од тренутка када је обелодањено да вода у себи садржи веће количине антимона и олова, планира да искористи последње отворено извориште и три бунара на црпној станици Шипад, што гарантује до 35 л/с за снабдевање више насељених места, дела Доњег Насеља, дела Радаља, већег дела Доње Борине и дела Брасине, а издвојена су значајна милионска средства за реконструкцију старе и изградњу нове водоводне мреже, постављањем ПВЦ цеви пресека фи 250 (Ø 250).

Хидроелектрана „Зворник“ је у оквиру постојећег изворишта „Шипад“ 2013. године инвестирала извођење два бушена бунара, савремене црпне станице са два резервоара укупне запремине од 1000 м3, чиме је обезбеђено додатних 20 л/с воде за пиће и пратећи резервоарски простор. Повећањем издашности овог изворишта обезбеђени су услови за дистрибуцију воде из Малог Зворника и према Доњој Борини.

Извор: Фејсбук страница Мали Зворник – Глас народа
Фото галерија: Фејсбук страница Мали Зворник – Глас народа

Уредник: Далибор Крстић
Архива – Корисни линкови:

https://www.malizvornik.info/?p=1035&lang=cir

https://www.malizvornik.info/?p=1809&lang=cir

Share