Живко Јанковић победник XX ,,Сомовијаде“

XX ,,Сомовијада“ – Манифестација ,,Дрина је смисао живота 2017″

Симболично, првим забачајем, XX ,,Сомовијаду’’, традиционално такмичење у лову сома „варалицом” и „бућком”, отворио је Бранко Божић, декан грађевинског факултета у Београду.

Будући да се по пропозицијама од 2014. године бодује збирни улов, сомови су регистровани у записник, а након мерења и фотографисања враћени су у воду Зворничког (Дринског) језера. Током два такмичарска дана уловљено је 15 сомова, 11 је бодовано, а четири су ван мере које захтевају пропозиције такмичења .

Улов трофејног риболовца Живка Јанковића из Лознице је најбољи, са 5.000 грама и 86 центиметара, а награђен је ваучером компаније ,,Линеа Бети“, која производи мамце за риболов. Јанковић је уловио три сома током XX ,,Сомовијаде’’ и освојио прву награду са остварених 8.480 грам поена. Уручени су му риболовни штап, машиница, златни пехар, златна медаља и прелазни победнички пехар, дарови покровитеља манифестације општине Мали Зворник.

Живко Јанковић, победник XX ,,Сомовијаде“

Другопласирани улов ,,Сомовијаде 2017.“ тежак је 6.400 грама. Суграђанин Ненад Вучетић је уловио два сома бућком Трећепласирани је Миховил Херић из Петроварадина, чији је улов 4.295 грам поена.

Утешна награда додељена је риболовцу Драгану Максимовићу из Малог Зворника.

Посебне златне плакете додељене су Драгану Јокановићу и Драгану Костадиновићу Џерију за изузетан допринос  у оснивању, организацији, популаризацији ове манифестације, развоју спортског риболова и туризма у протекле две деценије.

Награде су уручили: заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић, представница компаније ,,Линеа Бети“ Сузана Коларевић и директор Центра за промоцију, развој спортског риболова и риболовног туризма из Словеније – Racoon Стане Омерзу, пријатељ и промотер Малог Зворника, познати фотограф, оснивач и уредник ревије о риболову  ,,Vode in mi“.

Сомовијада се сваке године одржава последњег викенда у јулу. За дводневно такмичење у лову на сома, ове сезоне пријављено је 88 риболоваца из Србије и Републике Српске.

Из сезоне у сезону, ,,Сомовијада″ је прерастала у међународни скуп поклоника, мајстора спортског риболова. Ове године, окупили су се врсни, опробани, успешни и добро опремљени спортски риболовци. Будући да се по пропозицијама од 2014. године бодује збирни улов, сви сомови биће уписани, а након мерења и фотографисања враћени у воду Зворничког (Дринског) језера.

Највећи и најтежи улов до данас, током протеклих XX година, забележен је 2015. године. Небојша Новаковић из Малог Зворника упецао је трофејног сома, дугог 122 центиметра, тежине 13 килограма, 720 грама. Уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела ,,Видиковац’’. Новаковић је, поводом XX ,,Сомовијаде“ награђен посебном наградом, машиницом за блинкерисање (вараличарења), за најбољи улов у протекле две деценије.

Небојша Новаковић, 2015. Најбољи улов свих Сомовијада, од 1997. године.

Терен на коме се у почетку одржавало такмичење, од краја 1997. године, простирао се не само на Зворничком језеру, у Будишићу и Сакару, већ је обухватао и реку Дрину, уз присутне судије код старог моста, све до Радаља (до ушћа Радаљске реке).

Такмичарска стаза данас је најловнији део Зворничког језера, површине око шест квадратних километара, од Будишића до Сакара. Риболов се обавља из чамаца, које обезбеђује организатор или учесници самостално.

Првог такмичарског дана мајстори риболова, од 14.00 до 21.00, а другог од 6.00 до 12.00 часова имали су прилику да улове што више примерака рибе која је симбол овог риболовног надметања.

Вук Јанковић, највернији пратилац победника ,,Сомовијаде“ Живка Јанковића, са награђеним уловом.

Покровитељ ,,Сомовијаде“ је општина Мали Зворник. Суорганизатор манифестације КСР „Дринско језеро“ ангажовао је 10 судија. Предводник судијског тима је врховни судија Бранко Бошковић, а његов заменик и најближи сарадник је државни риболовачки судија Бранко Пеша који је написао први Правилник такмичења ,,Сомовијада“.

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: XX ,,Сомовијада“ – Мали Зворник Инфо

Архива: Мали Зворник Инфо – ,,Сомовијада“ 2016.

У Малом Зворнику одржана 19. Сомовијада

Share